Sajtos-túrós kocka
sponsored links
Ez igazából Eszti specialitása, nem is nekem kellene írni ezt a bejegyzést. :) Sok-sok évvel ezelõtt kóstoltuk elõször nála, aztán én is megsütöttem de persze az enyém nem lett olyan szép és finom mint az övé. Úgyhogy évekre el is felejtettem, mindig csak akkor ettem, amikor õ sütött.
Aztán úgy alakult hogy nagyjából egy évvel ezelõtt volt a hûtõben negyed kiló lejárat közeli túró és mivel a túrós csusza már a könyökömön jött ki, valamint palacsintát sem akartam sütni, hogy töltelékként elhasználjam hozzá a túrót, más felhasználási alternatíva után néztem.
És akkor jutott eszembe. De milyen jó hogy eszembe jutott! Azóta rendszeresen elkészítem és pillanatok alatt elfogy. :) Nagy kedvencünk lett.
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin/vaj
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- fél evõkanál só
- kb. 20-25 dkg reszelt sajt (füstölt és sima is lehet vegyesen)
- olvasztott vaj
- 1 tojás a tetejére
A 25 dkg margarint a túróval, liszttel és sóval összegyúrom. Gömbbé formálom a tésztát, folpackba csomagolom és a hûtõbe teszem pihenni minimum 1 órára de az sem baj ha egy éjszakát áll ott.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagra, megkenem olvasztott vajjal és bõségesen megszórom reszelt sajttal. Feltekerem mint egy csigát, két végét behajtom, majd újra kinyújtom kb. másfél ujjnyi vastagra.
Felvert tojással megkenem és újra megszórom reszelt sajttal. Kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágom. Lehet pogácsaszaggatóval is szaggatni, de mi így szoktuk meg.
180 fokra elõmelegített sütõben pirulásig sütjük.
Nem is tudom miért nem sikerült nekem az elsõ próbálkozás. Arra emlékszem, hogy egyáltalán nem emelkedett meg, nem volt ilyen szép réteges, dülöngélõs. Mostanában viszont mindig ilyen. Még kihûlni sincs ideje, át sem szoktam rakni tálba, csak így tepsirõl esszük melegen. :)