Sajtos tészta

2014-03-07

sponsored links

Igen, sajtos tészta. No de nem az, amikor csak a kifõtt tésztára rászórjuk a reszelt sajtot és kanalazunk rá egy kevés tejfölt. Úgy is finom, de ez egy kicsit "puccosabb". Sokszor láttam már amerikai fõzõs mûsorokban, amikor sajtos makaróni készült. Nem igazán értettem, hogy miért az a neve ami, mert felénk a makaróni azaz a "cuppogós tészta", amit annak idején sokszor kaptunk a menzán és attól volt cuppogós, hogy amikor beszívtuk a szánkba a hosszú szálakat, akkor cuppant egyet a végén, majd eltûnt. Na mindegy is, mert nem a fiatalkori menzai emlékeimrõl akartam újra megemlékezni, hanem itt vagyok ezzel a sajtos tésztával. Igazából egyszerûen elkészíthetõ, akár még hét közben is gyors vacsora varázsolható az asztalra néhány hozzávalóból. Egyszerû, gyors és finom.

Hozzávalók (4-6 személyre):

25 dkg tészta (esetemben szarvacska, de bármilyen maradék, hasonló fajta tészta megteszi)
15+5 dkg trappista sajt
4 dl zsíros tej
5 dkg vaj
3 evõkanál finomliszt
só, bors, ízlés szerint reszelt szerecsendió
zsemlemorzsa

Elkészítése:

Tegyük oda a tésztát fõni, mert mire megfõ, addigra a többi dologgal is végzünk és pillanatok alatt készen leszünk. Szóval a tészta bõ sós vízben mehet fõni.

Az egész étel alapja a sajtmártás, amely egy egyszerû besamellel indul. A vajat feltesszük egy serpenyõben a tûzhelyre, majd ha elolvadt, akkor rászórjuk a lisztet. Világos zsemleszínûre pirítjuk néhány perc alatt, nem kell sötétebbre, mert a besamel úgy szép, ha világos színû. Ezt követõen apránként hozzáadjuk a tejet (van aki megmelegíti, én nem szoktam), közben egy habverõvel folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha szépen beledolgoztuk az összes tejet, akkor egy sûrûn folyós, gazdag alap fehér színû mártást kapunk, ez a besamel. Visszatesszük a tûzhelyre, de csak kis lángon, majd beleszórunk 15 dkg reszelt trappistát és eldolgozzuk benne. A sajt szépen elolvad majd, egy krémesen nyúlós mártást kapunk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint mehet bele egy kis reszelt szerecsendió. Érdemes megkóstolni, hogy korrigálhassunk az ízén, ha szükséges.

Ha ezzel az egész mûvelettel készen vagyunk, akkor elvileg a tésztánk is megfõtt és alig várja, hogy találkozzon a mártásával és boldogan egyesüljenek a forró sütõben. Hogy örömet okozzunk neki, kapcsoljuk be a sütõt alsó-felsõ sütési módban 200 °C-ra (gázon nagy fokozatra).

A kifõtt tésztát alaposan forgassuk össze a tésztával, majd az egészet tegyük át egy megfelelõ méretû sütõedénybe, amit elõtte vékonyan kikentünk olívaolajjal. A tetejét nagyjából igazítsuk el, szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal és hintsük meg durva szemû zsemlemorzsával (a házi készítésû lenne a legjobb, ha van valakinek), majd toljuk be a sütõbe nagyjából 15 percre. Igazából ennyi idõ elég neki, hogy összesüljön az egész és a tetején kapjon egy szép aranybarna színt, valamint kissé ropogóssá váljék. Néha pillantsunk azért rá, nehogy meglepetés érjen és esetleg túlzottan megpiruljon.

Ennyi. Tálalhatjuk is. Fél óra alatt készen van a finom vacsora.







Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LbasFazkFakan...

sponsored links

Keres?s