Sajtos, tejfölös prósza
sponsored links
Nyaralás alatt megismerkedtem kétféle akár köretnek, akár magában is ehetõnek mondható étellel a prószával és a dödöllével. Felénk nem nagyon ismert, soha nem készítettem és nem is ettem egyiket sem. Kár volt eddig kihagyni. Nálam a prósza volt a nyerõ reggeli. Most én is elkészítettem vacsorára és sikerült eltalálnom az arányokat úgy, hogy az íze szinte teljesen olyan volt, mint amilyet az Õrségben kínáltak nekünk. Felvettem a kedvenceim közé. :)
Egyébként számos változata van és sok helyen máshogy is nevezik, közismert neve még a tócsni vagy a lapcsánka, röszti, de ahogy eltérõ a neve, úgy máshogy is készítik.
Sajtos, tejfölös prósza
Hozzávalók (4 db):
300 g burgonya
100 g tk. tönköly búzaliszt
250 ml aludttej
1 kk. só
1 kis marék apróra vágott snidling
kevés olívaolaj
Tetejére:
tejföl
sajt
Elkészítés:
A burgonyát reszeljük le sajt reszelõn, majd rögtön tegyük az aludt tejbe. Keverjük hozzá a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, de ez lehet akár vörös-, lila- vagy akár medvehagyma is.
Kenjünk ki vékonyan olajjal egy palacsinta sütõt, majd miután felhevült tegyünk egy merõkanállal a közepére. Habkártya segítségével simítsuk el egyenletesen és süssük készre mind a két oldalát hasonlóan, mintha palacsintát sütnénk, csupán egy kicsit több idõre van szükség. Kettéhajtva, tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal tálaljuk.
Egyébként számos változata van és sok helyen máshogy is nevezik, közismert neve még a tócsni vagy a lapcsánka, röszti, de ahogy eltérõ a neve, úgy máshogy is készítik.
Sajtos, tejfölös prósza
Hozzávalók (4 db):
300 g burgonya
100 g tk. tönköly búzaliszt
250 ml aludttej
1 kk. só
1 kis marék apróra vágott snidling
kevés olívaolaj
Tetejére:
tejföl
sajt
Elkészítés:
A burgonyát reszeljük le sajt reszelõn, majd rögtön tegyük az aludt tejbe. Keverjük hozzá a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, de ez lehet akár vörös-, lila- vagy akár medvehagyma is.
Kenjünk ki vékonyan olajjal egy palacsinta sütõt, majd miután felhevült tegyünk egy merõkanállal a közepére. Habkártya segítségével simítsuk el egyenletesen és süssük készre mind a két oldalát hasonlóan, mintha palacsintát sütnénk, csupán egy kicsit több idõre van szükség. Kettéhajtva, tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal tálaljuk.