Sajtos-tejfölös pogácsa
sponsored links
Régóta készülök pogácsát sütni. Nem is tudom, hogy miért vártam vele ennyit, mikor a recept végig itt volt az orrom elõtt. :) Na jó, nem pont az orrom elõtt, de a polcon; méghozzá a kedvenc Horváth Ilona-féle szakácskönyvben. Az eredeti recept tejfölös pogácsa névre hallgat. Én egy picit változtattam rajta és a végén sajttal szórtam meg a pogik tetejét, mert a sajt és a tejföl nagyon jó barátok. :D
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
10 dkg zsír
2,5 dkg élesztõ
4 nagy ek. tejföl
1 tojássárgája
~1 dl langyos tej
1 tk. cukor
só
Egy tojás a kenéshez és reszelt sajt a pogácsák tetejére.
- Az élesztõt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt, felfuttatott élesztõt, sót és jól kidolgozzuk a tésztát. Ha kell, még pici langyos tejet adunk hozzá. Jó ruganyos, félkemény tésztát kell, hogy kapjunk.
- A tésztát letakarva két órát pihentetjük.
- A sütõt elõmelegítjük 185 °C-ra. Egy nagy tepsit lefedünk sütõpapírral.
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kisujj vastagságúra nyújtjuk. Hajtogatjuk. A tésztát gondolatban három részre osztjuk, és a két szélsõ harmadot középre hajtjuk, majd az alsó és felsõ harmadot is középre hajtjuk. Kinyújtjuk, majd a hajtogatást még kétszer megismételjük.
- A tésztát végül kisujj vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. A tepsire sorakoztatjuk õket, majd mindegyik tetejét lekenjük tojással, végül egy-egy csipet reszelt sajtot teszünk rájuk.
- Elõmelegített sütõben ~15 perc alatt kisütjük a pogácsákat.
Nekem ebbõl a mennyiségbõl egy nagy tepsire való apró pogácsa lett. :)
A pogácsák még másnap is puhák voltak. ...már az a néhány szem, ami megmenekült elõzõ napról. :D