Sajtos-tejfölös minipogácsák

2014-04-11

sponsored links

Amikor Ági oldalán megpillantottam azokat a csodás kis pogikat, tudtam, hogy tutira ki fogom próbálni. Nem is vártam sokáig vele. Nagyon egyszerûen elkészíthetõ, formás és igazán finom, puha pogácsák. Jó sok lett belõle, ami villámgyorsan el is fogyott. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk :-D



Hozzávalók 60 db mini pogácsához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 4 nagy ek tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg zsír
  • 1 kisebb tojás a pogácsák lekenéséhez
  • 7-8 dkg sajt a szóráshoz

Az élesztõt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk egy kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztõvel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a tejfölt, a tojás sárgáját, a zsírt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütõt elõmelegítjük.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A szokásos módon háromszor hajtogatjuk.  A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk.
A felsõ részt középre, az alsó rész rá, a jobb oldali sávot középre, a bal oldalit rá hajtjuk.
Ismét nyújtás, hajtogatás.
A harmadik nyújtás, hajtogatás után kisujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy kisebb méretû pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Lekenjük a tetejüket egy kisebb, egész felvert tojással úgy, hogy a pogácsák oldalára ne csorogjon le.
Megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 20 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/04/sajto...

sponsored links

Keres?s