Sajtos rétes
sponsored links
Egyszerû tésztában mennyei töltelék. Nagyon ízletes rétes, és nagyon laktató is. Ennek ellenére, hamar elfogyott, mert nálunk, a családban, mindenkinek ízlett.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 225 g liszt
- 5 dkg vaj
- 3 evõkanál olívaolaj
- 2 evõkanál zsemlemorzsa (prézli)
- só
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 150 g préselt füstölt sonka (speck)
- 150 g füstölt sajt
- 125 g barna csiperkegomba
- 100 g tejföl
- 1 tojás
- 3 szál zöldhagyma
- 1 nagy cikk fokhagyma
- 2 evõkanál olívaolaj
- 1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
- 2 evõkanál búzadara (gríz)
- 2 csipetnyi õrölt szerecsendió
- só, õrölt bors
Elkészítése:
- A tésztához összegyúrjuk a lisztet az olajjal, egy kevés sóval, és 110 ml langyos vízzel. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hûtõszekrénybe helyezzük.
- A töltelékhez egy serpenyõben az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott újhagymát, meg a csíkokra vágott sonkát. Hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott gombát a reszelt fokhagymával, és kb 2 percig pároljuk. Ezután a ragut egy tálba öntjük, és hûlni hagyjuk.
- Összekavarjuk a tojást, a reszelt sajtot, a búzadarát, meg a petrezselyemzöldet a tejföllel, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A töltelékhez kavarjuk.
- Lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik szélére, hosszában eloszlatjuk a vaj felét. Megszórjuk zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a tölteléket. Óvatosan felcsavarjuk, a két végén a tésztát összenyomkodjuk, és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- Lekenjük a maradék vajjal, és 200 fokos sütõben (légkeverésen 180 fok) 25-30 perc alatt megsütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.