Sajtos rudacska
sponsored links
40 dkg trappista sajt,
50 dkg vaj,
1 kg liszt,
5 dkg élesztõ,
1 teáskanál cukor,
45 dkg tejföl,
6 teáskanál só,
1 tojás kenni,
ízlés szerinti mennyiségû reszelt sajt a tetejére,
A lisztet egy nagy tálba szórom, a közepébe öntöm a tejfölt (ne legyen jég hideg), belemorzsolom az élesztõt és megszórom egy teáskanál cukorral.
A tetejére darabolom a puha vajat, ráborítom a reszelt sajtot és a 6 teáskanál sót, majd egy jó negyed órát állni hagyom.
Összegyúrom, nem baj, ha nem teljesen sima a tészta, lényeg, hogy jól összeálljon. Zacskóba húzom és egy éjszakára a hûtõbe teszem.
Reggel, kb fél órával a sütés elõtt a tésztát kiveszem a hûtõbõl, hogy kicsit langyosodjon.
A sütõt jól felforrósítom, a tepsit sütõpapírral kibélelem. A tésztát megfelezem és max 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal és 10x1 cm rudacskákra vágom. A tepsibe egymástól legalább 2 cm távolságra teszem, mert sülés közbe borulékonyak.
Forró sütõbe pár perc alatt szép pirosra sütöm.
Nem csekély mennyiség lesz belõle, de fix, hogy az utolsó szemig elfogy.