Sajtos póréleves szezámmagos-sajtos grissinivel
sponsored links
Kellemesen selymes, erõteljesebb ízû krémleves. A sajtos grissini tökéletes mellé, de magára is kiváló rágcsa, a gyerekek nagyon szeretik.
Gyoran elkészül, és egészséges, zsírtartalma viszont nem éppen alacsony, a sajtnak köszönhetõen.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g póréhagyma
- 150 g ementáli sajt
- 150 ml fõzõtejszín
- 1 fej hagyma
- 80 ml fehérbor
- 1-2 cikk fokhagyma
- 2 púpozott evõkanál liszt
- 2 evõkanál vaj
- 1 l zöldségalaplé (vagy víz és házi ételízesítõ)
- 1 babérlevél
- kevés szárított kakukkfû
- 2 csipetnyi õrölt szerecsendió
- só, õrölt bors
A grissinihez:
- 300 g liszt
- 75 g füstölt sajt
- 50 g búzadara (gríz)
- 4 evõkanál olívaolaj
- 7 g szárított élesztõ + egy 1/2 teáskanál
- 2 teáskanál szárított kakukkfû (vagy oregánó, bazsalikom..)
- kb 4 evõkanál szezámmag
- kevés liszt a nyújtáshoz
- só, õrölt bors
Elkészítése:
- A grissinihez a búzadarát, az élesztõt, meg a sót elkeverjük a liszttel. Hozzáadjuk az olajat, a szárított fûszert, meg egy kevés õrölt borsot, majd 200 ml langyos vízzel összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk (dagasztógéppel is végezhetjük). Letakarva, langyos helyen, a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
- Ezalatt a vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, meg a reszelt fokhagymát. Összepirítjuk, megszórjuk liszttel, megkavargatjuk, majd beleöntjük a bort.
- 1-2 perc alatt összepároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, és felöntjük zöldségalaplével. 5 percig fõzzük, majd a babérlevelet kiszedjük, és az egészet összeturmixoljuk.
- Zöldséghámozóval néhány hasábot vágunk a sajtból, félretesszük, a többit pedig a tejszínhez kavarjuk.
- A leveshez öntjük, és összeforraljuk, hogy a sajt elolvadjon. Sóval, õrölt borssal, és szerecsendióval ízesítjük.
- A megkelt tésztát 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és 1 cm-es csíkokra felvágjuk. Vízzel lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és kissé megcsavarjuk a rudakat. Sütõpapíros tepsire helyezzük, további 15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütõben (légkeverésen 180 fok) 15-17 percig sütjük.
- A levest forrón, sajtforgácsokkal megszórva, sajtos grissinivel fogyasztjuk.