Sajtos pálcika
sponsored links
A szilveszter közeledtével különösen úgy érezem, hogy nagy szükség van a sós süteményekre és a ropogtatni valókra, hogy az év utolsó napján se maradjunk nassolni való nélkül. És hogy ezeket a sósságokat ne a boltban kelljen megvenni, megint recepteken kezdtem gondolkodni. Eszembe jutott a kedvenc, ropogós krékerem, ezért annak a tésztáját vettem volna alapul, de közben megakadt a szemem egy jópofa recepten, és végül azt választottam, egy kis átalakítással. A krékereimhez képest egészen más jellegû sós süti kerekedett, akarom mondani kígyózott ki belõle. :D Nevezhetném én is ropinak a formája miatt, de ízében és állagában mégsem hasonlít rá. Egy a lényeg: finom is, ropog is. :D
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg reszelt Pannónia sajt
kb. 4 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só
Tetejére:
1 kis tojás
durva szemû só
köménymag
elkészítés:
- A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, alaposan elkeverjük a reszelt sajttal, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, majd sima felületû tésztává gyúrjuk. (A tészta állaga a linzertésztáéhoz hasonló kell, hogy legyen, azaz se nem túl lágy, se nem túl kemény.)
- A tésztát liszttel hintett felületen 20x30 cm-es, 0,5 cm vastag téglalappá kinyújtjuk, majd függõlegesen 0,5 cm vastag rudakra vágjuk.
- Az így kapott 20 cm hosszú rudacskákat sütõpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk szorosan egymás mellé, a tetejüket lekenjük felvett tojással, és megszórjuk durva szemû sóval, valamint köménymaggal.
- Elõmelegített sütõben aranysárgára sütjük, majd a sütõbõl kivéve teljesen kihûtjük. A pálcikákat üvegpoharakba állítva vagy hosszúkás tálba téve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: 20-25 perc
Ötlet: innen