Sajtos pogácsa élesztõvel, kelesztés nélkül
sponsored links
Hani szuper pogácsareceptje. ? Nem tudom, hol rejtegetted eddig, ezért jó, ha a régi recepteket is újra feltesszük! Imádom, ahogy tegnap megláttam facebook-on, már vele álmodtam és tudtam, hogy ma délelõtt összedobom. Tényleg így fogalmaznék, mert pik-pak elkészült, és keleszteni sem kellett, mégis, finom puha, omlós, leveles tészta lett a végeredmény! Köszönöm, fantasztikus recept! ?
Picit változtattam csak rajta, mert én nem használok olajat, így azt zsírra cseréltem, és még két kanál tejszínnel lágyítottam.
Hozzávalók 38 db-hoz, 5 cm-es pogácsa szaggatóval:
- 500 g finomliszt
- 25 g élesztõ
- 250 ml tej
- 2 evõkanál tejszín (lehet tejföl, joghurt)
- 2 kiskanál só
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 80 g olvasztott zsír (lehet vaj)
A kenéshez:
- 20 g olvasztott vaj
- 200 g reszelt trappista sajt (vagy vegyesen füstölttel)
- 1 db tojás a pogácsák tetejének kenéshez
Elkészítés:
- A dagasztótálba tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést igazítunk, ebbe morzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 percig hagyjuk felfutni.
- A sütõt 180 fokra elõmelegítjük és a gáztepsit sütõpapírral béleljük.
- A felfutott élesztõhöz és liszthez tesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk.
- Azonnal nyújtjuk, olvasztott vajjal kenjük és sajttal szórjuk.
- Szorosan rúdba feltekerjük, a bal és jobb oldalát 2/3-ig felhajtjuk, kinyújtjuk majd újra hajtogatjuk, ezután átgyúrjuk.
- Ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütõpapiros tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk sajttal.
- A sütõbe tegyünk egy forró vízzel teli edényt (fél liter víz min. legyen, mert ha elfõ akkor a lábosunk bánhatja), az így keletkezõ gõz jótékonyan befolyásolja a sütést.
- Pirosodásig sütjük.
Jó étvágyat!