Sajtos pogácsa élesztõvel, kelesztés nélkül

2014-03-02

sponsored links

Hani szuper pogácsareceptje. ? Nem tudom, hol rejtegetted eddig, ezért jó, ha a régi recepteket is újra feltesszük! Imádom, ahogy tegnap megláttam facebook-on, már vele álmodtam és tudtam, hogy ma délelõtt összedobom. Tényleg így fogalmaznék, mert pik-pak elkészült, és keleszteni sem kellett, mégis, finom puha, omlós, leveles tészta lett a végeredmény! Köszönöm, fantasztikus recept! ?
Picit változtattam csak rajta, mert én nem használok olajat, így azt zsírra cseréltem, és még két kanál tejszínnel lágyítottam.


Hozzávalók 38 db-hoz, 5 cm-es pogácsa szaggatóval:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g élesztõ
  • 250 ml tej
  • 2 evõkanál tejszín (lehet tejföl, joghurt)
  • 2 kiskanál só
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 80 g olvasztott zsír (lehet vaj)

A kenéshez:
  • 20 g olvasztott vaj
  • 200 g reszelt trappista sajt (vagy vegyesen füstölttel)
  • 1 db tojás a pogácsák tetejének kenéshez

Elkészítés:
  1. A dagasztótálba tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést igazítunk, ebbe morzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 percig hagyjuk felfutni.
  2. A sütõt 180 fokra elõmelegítjük és a gáztepsit sütõpapírral béleljük.
  3. A felfutott élesztõhöz és liszthez tesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk.
  4. Azonnal nyújtjuk, olvasztott vajjal kenjük és sajttal szórjuk.
  5. Szorosan rúdba feltekerjük, a bal és jobb oldalát 2/3-ig felhajtjuk, kinyújtjuk majd újra hajtogatjuk, ezután átgyúrjuk.
  6. Ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütõpapiros tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk sajttal.
  7. A sütõbe tegyünk egy forró vízzel teli edényt (fél liter víz min. legyen, mert ha elfõ akkor a lábosunk bánhatja), az így keletkezõ gõz jótékonyan befolyásolja a sütést.
  8. Pirosodásig sütjük.
 
Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/03/sa...

sponsored links

Keres?s