Sajtos pogácsa, medvehagymával vagy anélkül
sponsored links
Ez a recept alapvetõen egy sajtos pogácsa recept, amibe pluszként (ha már van) tettem bele medvehagymát is, amitõl csak még finomabb lett.
Szóval, ha van medvehagyma, ha nincs, készítsétek el ezt a pogácsát is.
Ebbõl az adagból kb 44 db pogácsa lesz.
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg reszelt sajt
- 25 dkg vaj/margarin
- 2 csapott kk só
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dkg élesztõ
- 1-1,5 dl tej
- 20 db medvehagyma levél, felaprítva
A tetejére:
- 1 tojás
- 5-10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
- Az élesztõt a langyos tejben felfuttatjuk.
- A vajat a liszttel és a sóval összemorzsoljuk. Belekeverjük az aprított medvehagymát és a reszelt sajtot is.
- Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a felfuttatott élesztõt és tésztává gyúrjuk, majd dagasztjuk.
- Fél órára kelni hagyjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk, hajtogatjuk. Fél órát megint pihentetjük, és még kétszer hajtogatjuk.
- Végül kinyújtjuk a tésztát 1,5-2 cm vastagságúra.
- 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk õket, tetejüket megkenjük kissé felvert tojással, megszórjuk még reszelt sajttal, majd 200 °C-ra elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt megsütjük.
[Tipp] Ha nem szaggatjuk, hanem felkockázzuk a tésztát, könnyebb dolgunk van, és elõre lekenhetjük az egészet tojással és megszórhatjuk sajttal, nem kell egyesével foglalkozni vele. A pogácsa kockák csücskeit kicsit nyomogassuk be, hogy lekerekítsük.