Sajtos pite-lepény
sponsored links
200 ml tej,
1,5 kávéskanál porélesztõ,
170 gramm vaj,
1 egész tojás
fél teáskanál só,
fél teáskanál cukor,
350 gramm liszt,
200 gramm sajt
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez
Tegyük a szárított élesztõt és a cukrot a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá 1 tojást, sót, 50 gramm vajat és a 350gramm lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát pihentessük 40 -50 percig, szobahõmérsékleten.
Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlõ részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá a 120 gramm vajat, és lassú tûzön folyamatosan kevergetve olvasszuk össze.
Egy 20 x 25 cm-s tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Nyújtsuk ki az elsõ darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab tésztát, tegyük rá a sajtrétegre, erre a tésztalapra is tegyünk az olvasztott sajtból.
Mindezt addig folytassuk, amíg a 7 egyenlõ részre vágott tésztánk és az olvasztott sajt, el nem fogy. A legfelsõ lapot, kenjük meg a felvert tojássárgájával, takarjuk le egy fóliával, és pihentessük 20 percig. Melegítsük elõ a sütõt és 35 ? 40 percig süssük, 180 fokon.
A receptet Itt találtam, és mindent az elõírás szerint csináltam. Az a tapasztalatom, hogy a sajtkrém elosztásával nagyon körültekintõen kell eljárni, mert elõfordulhat, hogy kevés lesz. Én legalábbis úgy jártam, hogy 2 lapra nem jutott, ezért gyorsan még olvasztottam vajat-sajtot. A tepsit sütõpapírral béleltem.
Mivel igazi megnevezése nem volt, és nehezen tudtam eldönteni, hogy melyik kategóriába soroljam, ezért nevezem pite-lepénynek.
Egészben sütés után |