Sajtos muffin
sponsored links
Nálam ritkán készül muffin, talán azért, mert nem szeretjük a tömör süteményeket. Ezt a receptet az FB-n láttam meg, ciklonként söpör most végig a sütõs-fõzõs csoportokon, sorra készítik a háziasszonyok. Gondoltam teszek vele egy próbát, egyrészt mert ez egy sós változat, - nincs tele cukorral - másrészt pedig belül puha, foszlós tésztájú, kívül ropogós rágcsálnivaló, valamint látványosan csábító is. Kicsit változtattam rajta, a töltelékben lévõ margarint házi vajra cseréltem és picit sóztam is. Ez az alap változat, ha sósan készítjük, akkor krémsajttal, sonkával, szalámival, kolbásszal, újhagymával, füstölt sajttal is lehet tölteni. Édes változat esetén lekvárral vagy mogyorókrémmel tölteném, de akkor csak kevéske sót és picit cukrot tennék még a tésztájába, a tetejérõl elhagynám a szezámmagot is. Langymelegen volt a legfinomabb, mikor a sajt még lágyan olvadozott benne. Tartalmas leves után kiváló második fogás, de vendégváróként is kínálhatjuk.
Sajtos muffin
12 db
tészta:
- 2 dl tej
- 1 tasak (7gr) szárított élesztõ
- 1 tk porcukor
- 47 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 dl étolaj
- 1 nagy tojás
töltelék:
- 8 dkg puha margarin (nálam házi vaj)
- 8 dkg reszelt félkemény sajt
tetejére:
- 1 felvert tojás
- szezámmag
Elkészítése:
- Az élesztõt elkeverjük a langyos cukros tejben, tetejét meghintjük 1 ek liszttel, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a tojást, olajat, felfuttatott élesztõt, összegyúrjuk.
- Szép sima tésztává dagasztjuk, gombócot formálunk belõle, letakarva 15 percet pihentetjük.
- Közben elkészítjük a töltelék hozzávalóit: a vajat habosra kikeverjük, sajtot lereszeljük.
- A duplájára kelt tésztát lisztmentes felületre borítjuk, 12 egyenlõ részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belõlük.
- Minden egyes gombócot 12x18 cm-es, téglalap formára nyújtunk.
- A felsõ részén kb a feléig 6-7 bevágást ejtünk.
- Az alsó részére kenünk a kikevert vajból, megszórjuk kevés reszelt sajttal.
- Feltekerjük úgy, hogy a vágások vége a tészta aljára kerüljön.
- Picike csigát hajtunk belõle, minden egyes gombóccal így járunk el.
- A csigákat muffin forma mélyedéseibe helyezzük, letakarva 15 percet hagyjuk kelni.
- Közben a sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- 15 perc után enyhén felvert tojással lekenjük a muffinok tetejét, megszórjuk szezámmaggal.
- Betoljuk az elõmelegített sütõbe, 20-25 perc alatt készre sütjük.