Sajtos minibagett
sponsored links
Limara receptkönyvébõl már kipróbáltam jó pár péksüteményt, és bizton állíthatom, a saját készítésûvel nem vetekedhet semmilyen más boltban kaphatóval. Az az illat ami ilyenkor belengi az egész lakást, na és persze után nem lehet megállni hogy még szinte melegen meg ne kóstoljuk. Eddig bárkinek készítettem, mindenki odáig volt érte, de a kedvenc még mindig a sima sós kifli, az már majdnem megy fejbõl is.
Ezek a minibagettek egy vacsorára készültek, de másnap reggel is ugyanolyan finomak voltak, viszont vacsorára sajnos nem maradt, azt már nem tudtam 1 naposan megkóstolni, de lefagyasztottam belõle 2 darabot, hogy lássam hogyan bírják, és azt kell mondjam, hogy nagyon jól.
Aki szeretné reggelire meglepni családját friss péksüteménnyel, de nem bír felkelni órákkal korábban mint a többiek - mondjuk mint én -, annak van egy jó hírem, amit szintén a könyvben olvastam: formázásig kell eljutni elõzõ este, akkor mehet egy sütõpapírral bélelt tepsire a péksütemény, jelen esetben a minibagett, be kell tenni a hûtõbe, ahol reggelre csodálatosan megkel. Így elegendõ csak a sütési idõvel elõbb megébredni, elõmelegített sütõbe tolni a tepsiket és nagyjából 10 perccel tovább sütni õket, mint az eredeti receptben megszabott sütési idõ. Ez idõ alatt vissza lehet bújni az ágyba, és az egész család ébredhet a friss péksütemény illatára.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 tk. só
2 ek. burgonyapehely - ez elhagyható
1,5 dl víz
1,5 dl tej
0,5 dl olaj
2 dkg élesztõ
5 dkg reszelt sajt
Elkészítési idõ: 3 óra kelesztéssel és sütéssel együtt
Sütési hõfok: 200°
Egy tálba szitálom a lisztet, amit összevegyítek a sóval és a burgonyapehellyel. Közepébe mélyedést csinálok, ide jön a víz, a tej, az olaj, és a morzsolt élesztõ, majd kidagasztom a tésztát és meleg helyen 45 percig kelesztem.
10 egyforma gombóccá osztom, majd lefedem konyharuhával és további 15 percig kelesztem. Ezután minden gombócot kinyújtok 2 mm vékony 14*30 cm-es ovális formára, melyet félbehajtok és feltekerek. Sütõpapírral bélelt tepsire fektetem, letakarom és 30 percig kelesztem (itt lehet betenni a hûtõbe).
A sütõ aljába egy fém edényt készítek tele forró vízzel, a megkelt kifliket lepermetezem vízzel, megszórom sajttal, majd 20 perc alatt megsütöm õket és rácsra téve hagyom hûlni.