Sajtos-krumplis pogácsa
sponsored links
Itt a bálok és farsangi mulatságok idõszaka...anyukámék is készülõdnek estére, így aztán arra gondoltam, besegítek, és megsütöm a batyut, amit visznek...a kívánsága annyi volt, hogy pogácsa legyen, a többit rám bízta...így sikerült:
30 dkg liszt
2 dkg élesztõ
15 dkg sertés zsír
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
10 dkg tejföl
1 tojás
15 dkg tört krumpli
A tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítése:
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztõt, majd a zsírt. Hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, a tejfölt és a tojást, összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük fél órát.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kisodorjuk vékonyra, majd egyenletesen szétoszlatjuk a tetején a fõtt törtkrumplit, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, és hajtogatjuk. Alulról a feléig, felülrõl ráhajtjuk, jobbról a feléig, balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az elõbbi szerint hajtogatjuk. Összesen négyszer ismételjük a hajtogatást.
Ujjnyi vastagra sodorjuk, lekenjük a tetejét tojás sárgájával, késsel rácsozzuk a tetejét, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokra elõmelegített sütõben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.