Sajtos kifli (kívül-belül)
sponsored links
Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, belül és kívül is sajtos kifli.
Belül sajtos, mert tettem a tésztába és kívül, mert a megformázott kiflikre is reszeltem.
Most kenyérlisztbõl készítettem, de szoktam 20-25 %-ban teljes kiõrlésû
tönkölyliszttel is készíteni, ebben az esetben még marad ez a száraz-nedves arány.
Persze lehet kevéssel több vagy kevesebb lisztet adni hozzá, hisz minden liszt más,
és a hozzáadott folyadéktól is függ.
A folyadék most a víz mellett házi kefir, ami kefirgombával készül.
Lehet helyette bolti kefir, esetleg joghurt vagy aludttej.
A tésztából 8 nagyobb vagy 12 db kisebb kiflit készíthetünk.
Kívül-belül sajtos kifli
Hozzávalók
600 g kenyérliszt
100 g reszelt sajt (ementáli, gauda)
1/2 tk só
150 g kaukázusi kefir
280 g víz
33 g friss élesztõ
+ a tetejére
reszelt sajt
- A lereszelt sajtot összekevertem a sóval és a liszttel.
- Az élesztõt feloldottam a vízben, hozzákevertem a kefirt, majd a lisztre öntöttem.
- Az egészet fakanállal összekevertem.
- 15 perc múlva lisztezett munkalapra borítottam.
A kezeimmel átgyúrtam, cipóvá formáztam.
A tészta selymes, rugalmas, már nem ragad.
- Letakartam és hagytam, hogy duplájára emelkedjen.
(Tehetjük kelesztõtálba is, ki-mit szokott meg.)
- A megkelt cipót kissé kilapítottam, majd nyújtófával 60 cm átmérõjû körré nyújtottam.
- 12 (vagy 8) egyenlõ részre vágtam.
A szélesebbik végüket kissé bemetszettem, majd szorosan feltekertem.
(Lásd a képsorozatot, amely régebben készült, nem errõl! de a formázás most a lényeg.)
Ezek a fázisfotók nem most készültek. |
- Sütõpapírral borított tepsire sorakoztattam és újra duplájára kelesztettem.
- A sütõt elõmelegítettem (200 fok légkeverés) a kiflikre pedig ráreszeltem a sajtot.
- Az elõmelegített sütõben 25 perc alatt sült meg (sütõtõl függ).
A kifli másnap is finom, puha, rugalmas a belseje, remek útravaló készülhet belõle.
?
Vadkovászos kenyérkéim elõzõleg :)