Sajtos kelt muffin ( low carb)
sponsored links
Igen! Engem is sikeresen megfertõzött a sajtos muffin járvány. De! Nekem ugye kicsit másképpen kelett elkészítenem mint a többség, mert én szénhidrát csökkentetten étkezem. Így picit félve, de neki veselkedtem. Meg kell mondani nem bíztam a véletlenre és elkészítettem a normál változatot is. Mert az oké ha én éhen maradok, de a srácok lehet csúnyán néztek volna, ha a finom ínycsiklandó illat után közlöm szendvics a vacsi. Tehát megcsináltam, és éhen sem maradtam :D
Hozzávalók:
- 300g ch csökkentett liszt ( nálam Norbi low carb liszt)
- 200g teljes kiõrlésû liszt
- 1 db tojás
- fél kocka élesztõ
- fél tk édesítõ ( nálam Norbis)
- 4 dl tej ( vagy amennyit a liszt felvesz, hogy egy ruganyos tésztát kapjunk. A ch csökkentett lisztek másképpen veszik fel a folyadékot mint a finom liszt)
- 1 tk só
- 1 dl étolaj ( vagy olíva, vagy kókusz)
- 10 dkg sajt ( nálam gouda)
- 10 dkv vaj + 1 tk só
- szezámmal és felvert tojás a tetejére
Elkészítés:
A tejet meg langyosítjuk és az élesztõt 1 dl ben elmorzsoljuk, az édesítõt ez esetben ne add hozzá. Hanem inkább szórj egy kanál lisztet a tetejére. Fel fog futni, mert a tejben lévõ tejcukor elég lesz a gombáknak, hogy észhez térjenek. De mindenképp várd meg míg habos lesz a tejcsi! Lehet picit tovább fog tartani, mint normál esetben. Arra figyelj ne legyen se hideg, se meleg a tej.
Mérd ki a kétféle lisztet, szitáld egy tálba. Add hozzá a tojást a sót, az édesítõt, és az olajat, legvégül a felfutott élesztõt. Kezd el kidagasztani. Adagold hozzá a tejet, míg a tészta megfelelõ állagú nem lesz.
15 percre takard le egy konyha ruhával. Elég lesz neki ennyi idõ ( ha az elején tényleg felfuttattad az élesztõt). Amíg a tészta pihen addig, a puha vajat, és a sót keverd habosra, a sajtot reszeld le. (Legközelebb ezt a két dolgot összekeverem...) Oszd a tésztát 12 egyenlõ részre. Én mérleggel kiméregettem.... Majd a darabokat nyújtsd ki szép vékonyra az egyik felén készíts bevágásokat.
Arra a részre ahol nincs vágás, kenj a vajból, és szórd meg sajttal. tekerd fel és hajtsd csigába. Vékonyan kiolajozott muffin sütõbe tedd.
Mindegyik tészta darabbal ismételd meg. Melegítsd elõ a sütõt 180 fokra. Takard le a muffinmokat, és amíg melegszik a sütõ pihentesd. Ez legyen 15 perc...
Majd kend meg a tetejét felvert tojással, szórd meg szezám maggal, és told a sütõbe 20 percre. Ha kész, rácson hagyd hûlni...