Sajtos-füstölt szalonnás panini pikáns szederlekvárral
sponsored links
Szeretem az édes és sós ízpárost. :) Ezzel nem is vagyok egyedül itthon, mert ezek a szendvicsek igen gyorsan elfogytak. :D Ráérõs hétvégéken akár reggelire is készíthetjük, de vacsorára, vagy egy hétköznapi ebédnek is jó választás lehet. Még szerencse, hogy annyi szeder termett múlt nyáron és õsszel, hogy bõven jutott belõle a mélyhûtõbe is, így most is asztalra kerülhet ez a kicsit különleges szendvics.
Hozzávalók 5 db szendvicshez:
10 szelet gyökérkenyér
10 szelet füstölt bacon szalonna
15 dkg sajt vékonyra szelve (edami, maasdamer, vagy amit szeretünk)
15 dkg szeder (lehet mirelit is)
A lekvárhoz:
1 kis fej lilahagyma
1 ág friss rozmaring
2 ek. barna cukor
1 csipet só
4 ek. víz
1 tk. étkezési keményítõ
- A bacon szeleteket félbe vágjuk és serpenyõben kissé elõsütjük. A szalonnát kivesszük, a visszamaradt zsíron ledinszteljük a finomra vágott lilahagymát.
- Ráhintjük a cukrot, közepes lángon, kevergetve tovább pirítjuk. Mikor a cukor olvadni kezd, hozzáadjuk a szedret, a finomra vágott rozmaringot, a sót, átkeverjük és fedõ alatt addig pároljuk, míg a gyümölcs megpuhul.
- Vízben oldott étkezési keményítõvel besûrítjük a lekvárt. Levesszük a tûzrõl, melegen tartjuk.
- A kenyérszeleteket a melegszendvicssütõ grill-lapjai között kissé elõpirítjuk.
- 5 szeletet félre teszünk, a többire sült szalonnát és sajtot rétegezünk. Ezeket sütõpapírral letakarva a grill lapok között addig sütünk, míg a sajt megolvad.
- A sütõpapírt levéve, a sajt tetejére szederlekvárt kanalazunk és a szendvicseket befedjük a félretett kenyérszeletekkel. Frissen készítve fogyasztjuk.
A receptet a Kifõztük novemberi számában is megtaláljátok. :)