Sajtos cukkinigolyók
sponsored links
Még szerencse, hogy az elvetett 10 cukkinimagból csak kettõ kelt ki és azok most ontják magukból a szebbnél szebb rudacskákat. Nincs mit tenni, folyamatosan új finomságokat kell kitalálnom, hogy ne unjon rá a család. Most egy sajtos, golyóba zárt cukkinit készítettem. Nagyon laktató, fogyasztható magában, vagy egy kis fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de Párom szerint a krumplipüré a legjobb hozzá, ám remek feltétje lehet egy könnyû kis fõzeléknek is. Érdemes sütés után azonnal tálalni, hisz mint a rántott sajt, ez is melegen, frissen a legfinomabb, mikor még egész nyúlós a sajt a belsejében.
Hozzávalók 15 golyóhoz:
*1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 60 dkg)
*1 kk só
*1 nagy csipet bors
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
*1 nagyobb tojás
*10 dkg reszelt sajt
*3-4 ek zsemlemorzsa
Panírozáshoz:
*3 ek liszt
*1 nagyobb tojás
*4-5 ek zsemlemorzsa
Sütéshez:
*Olaj bõven
A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani.
Sajtreszelõn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evõkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között.
Három tálkát készítünk, az elsõbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.
Bõ olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.