Sajtos bagett 2.
sponsored links
50 dkg finomliszt
1 csomag sz?r?tott ?leszt?
2 tk. s?
2 tk. cukor
1 ek olaj
3 dkg olvasztott vaj (ha nincs, akkor helyette lehet ennyivel t?bb olajat is kim?rni)
1 dl tej
2 dl langyos v?z
+ reszelt sajt ?zl?s szerint
Elk?sz?t?s:
Az els? l?p?s, mint minden kelt t?szt?n?l, hogy a tejet meglangyos?tottam, beletettem a cukrot ?s az ?leszt?t. E?lkevertem ?s hagytam, hogy felhabosodjon. K?zben a lisztet beleszit?ltam a dagaszt?g?p ?stj?be, hozz? adtam a s?t, majd az olajat, olvasztott -de nem forr?-margarint ?s v?g?l az ?leszt?s tejet. Kettes fokozaton hagytam, hogy a g?p sz?p f?nyesre kidolgozza a t?szt?t. Ez kb. t?z perc volt. Ut?na m?r nem hagytam, hogy liszt ?rje, ?g egy v?konyan kiolajozott t?lba tettem a t?szt?t, ?s letakarva bedugtam a mikr?ba. nekem az egy olyan tuti hely, ahol a z?rt t?rben mindig nagyon sz?pen megkel a t?szta. Persze k?zben nem megy a mikr? :-)
Eltelt egy ?ra, a t?szta a dupl?j?ra n?tt. Picit olajozott pultra t?ve nyolc r?szre osztottam, ?s g?mb?ly?tettem a bagett alapot. Hagytam p?r perc id?t neki, hogy a t?szta "mag?hoz t?rjen", ?gy k?nnyebben lehetett form?zni. Olajos k?zzel ellapogattam a gomb?cot, ?s mint a kenyeret,?s megform?ztam. a tetej?t kicsit a tenyeremmel ?vatosan lenyomtam, hogy t?nyleg bagett form?ja legyen. lespricceltem v?zzel, megsz?rtam reszelt sajttal. Egyszerre csak n?gy bagettet form?ztam, a m?sik adag t?szt?t h?v?sre tettem, hogy ne keljen t?l (k?szi Limara a j?tan?csot! )
?n ugyanis kacsas?t?ben s?t?ttem k?szre a p?k?rut, de abba nyolc darab nem f?rt volna egyszerre el. 180 fokra mele?tettem a s?t?t (v?gre beszereztem egy s?t?h?m?r?t) ?s kb. 15 percig s?t?ttem lefedve a bagetteket, majd m?g 5 percig fed? n?lk?l hagytam pirulni. R?csra tettem, ott hagytam sz?pen kih?lni. M?g s?lt az els? adag, addig a pultra tettem a m?sik t?sztagomb?cot, s miut?n ?t percig pihent, sz?pen m?gegyszer nekiveselkedtem a form?z?snak.
Ezek a bagettek nem t?l nagyok, csak amolyan arasznyi sz?ps?gek. Aki negyobbat szeretne k?sz?teni, az ne nyolc, hanem csak n?gy r?szre ossza el a t?szt?t. S?t?skor ?rdemes a s?t? alj?ba vizet tenni, hogy g?z keletkezzen. ?n mivel a kacsas?t?t haszn?ltam, ?gy annak az alj?ba, a s?t?pp?r al? spricceltem a vizet, illetve az ed?ny tetej?nek belseje is kapott egy adagot.
K?sz?n?m a receptet V?czi-T?th Bernadettnek!