Sajtok, sonka, paradicsom, tészta
sponsored links
Az történt, hogy pár hete vettünk egy zacskó tortiglionit. Korábban soha nem fõztem még ilyen tésztát, de ezennel szakítottam ezzel a hagyománnyal, mert nincs mit kertelni, nagyon tetszik. A spirálba hajló bordák nagyon helyes szószgyûjtõ csatornák, na de nem ez varázsolt el, hanem a tésztacsövek átmérõje. Valahogy, valamiért késztetést éreztem arra, hogy megtöltsem. Láttam benne a sonkába csavart vörös cheddar csíkokat, na de lustább és kényelmesebb vagyok én annál, hogy ilyen türelemjátékot játsszak. Nade, az elmúlt idõszakban elfáradtam. A kialvatlanság okozta üresfejûségben pedig kifejezetten jól esett a kicsi sajtcsíkok gyártása, a serrano csíkozása, és mindezek tésztába tömködése. Teljesen kikapcsolt, de mondhatjuk úgy is, hogy bekapcsolt ez a pöszmögés. Aztán egy kis feketeribizli pálinka kortyolgatás után jól meg is ettük. Arra azért nem esküszöm meg, hogy normális állapotomban ismét rászánom magam erre a molyolgatásra, viszont ez az íz és színvilág máskor is megjelenik majd a konyhánkban, mint ahogyan korábban is járt már itt.
Hozzávalók (kb. 6 adagnyi):
- 50 dkg csõtészta (tortiglioni, ami közepes átmérõjû, bordázott)
- 20 dkg vörös cheddar a tésztacsõ hosszához és átmérõjéhez igazított kis csíkokra vágva
- 8 dkg serrano sonka, szintén kis csíkokra vágva
- 3 evõkanálnyi olívaolaj
- 2 kisebb, finomra vágott vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 500 g sûrített paradicsom
- bazsalikom
- feketebors
- 10 dkg-nyi reszelt parmezán
- kevés vaj a sütõedény kikenéséhez
- még 10 dkg-nyi reszelt parmezán és ugyanannyi reszelt füstölt félkemény sajt
Ezután a sonka- és sajtcsíkokat összefogtam, majd beledugdostam a tésztákba. ez a mennyiség kb. a tésztamennyiség egyharmadába volt elegendõ.
Az olívaolajon a hagymákat megpároltam, õröltem rá borsot, megszórtam bazsalikommal, sóztam és felöntöttem a paradicsommal, meg a vízzel, amivel a paradicsompüré dobozát kiöblítettem. Finom, jó szagú paradicsomszószt fõztem belõle, közben még egy kis vizet öntöttem hozzá.
Kivajaztam egy sütõedényt, és az üres tészták harmadát beleszórtam. Meglocsoltam a fûszeres paradicsomszósszal, megszórtam reszelt parmezánnal, aztán rátettem a megtöltött tésztákat. Erre a rétegre újra paradicsomszósz és parmezán került. Beletettem a maradék tésztát, aztán a maradék paradicsomot, végül a maradék parmezánt. 180 fokos hõlégkeverésben addig sütöttem, amíg a parmezán megolvadt a tetején, és közben a tészta átforrósodott (kb. 30 perc).
A tányérján mindenki szórt még rá frissen reszelt sajtot.