Sajtok, sonka, paradicsom, tészta

2017-10-01

sponsored links

Az történt, hogy pár hete vettünk egy zacskó tortiglionit. Korábban soha nem fõztem még ilyen tésztát, de ezennel szakítottam ezzel a hagyománnyal, mert nincs mit kertelni, nagyon tetszik. A spirálba hajló bordák nagyon helyes szószgyûjtõ csatornák, na de nem ez varázsolt el, hanem a tésztacsövek átmérõje. Valahogy, valamiért késztetést éreztem arra, hogy megtöltsem. Láttam benne a sonkába csavart vörös cheddar csíkokat, na de lustább és kényelmesebb vagyok én annál, hogy ilyen türelemjátékot játsszak. Nade, az elmúlt idõszakban elfáradtam. A kialvatlanság okozta üresfejûségben pedig kifejezetten jól esett a kicsi sajtcsíkok gyártása, a serrano csíkozása, és mindezek tésztába tömködése. Teljesen kikapcsolt, de mondhatjuk úgy is, hogy bekapcsolt ez a pöszmögés. Aztán egy kis feketeribizli pálinka kortyolgatás után jól meg is ettük. Arra azért nem esküszöm meg, hogy normális állapotomban ismét rászánom magam erre a molyolgatásra, viszont ez az íz és színvilág máskor is megjelenik majd a konyhánkban, mint ahogyan korábban is járt már itt.

Hozzávalók (kb. 6 adagnyi):
  • 50 dkg csõtészta (tortiglioni, ami közepes átmérõjû, bordázott)
  • 20 dkg vörös cheddar a tésztacsõ hosszához és átmérõjéhez igazított kis csíkokra vágva
  • 8 dkg serrano sonka, szintén kis csíkokra vágva
  • 3 evõkanálnyi olívaolaj
  • 2 kisebb, finomra vágott vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 500 g sûrített paradicsom
  • bazsalikom
  • feketebors
  • 10 dkg-nyi reszelt parmezán 
  • kevés vaj a sütõedény kikenéséhez
  • még 10 dkg-nyi reszelt parmezán és ugyanannyi reszelt füstölt félkemény sajt
A tésztát megfõzetem, majd szokásomtól eltérõen, alaposan átmostam hidegvízzel. Ez azért volt fontos, mert nem került rá rögtön a mártás, biztosítani kellett, hogy a töltögetés ideje alatt ne tapadjanak össze a csövecskék.
Ezután a sonka- és sajtcsíkokat összefogtam, majd beledugdostam a tésztákba. ez a mennyiség kb. a tésztamennyiség egyharmadába volt elegendõ.




Az olívaolajon a hagymákat megpároltam, õröltem rá borsot, megszórtam bazsalikommal, sóztam és felöntöttem a paradicsommal, meg a vízzel, amivel a paradicsompüré dobozát kiöblítettem. Finom, jó szagú paradicsomszószt fõztem belõle, közben még egy kis vizet öntöttem hozzá.

Kivajaztam egy sütõedényt, és az üres tészták harmadát beleszórtam. Meglocsoltam a fûszeres paradicsomszósszal, megszórtam reszelt parmezánnal, aztán rátettem a megtöltött tésztákat. Erre a rétegre újra paradicsomszósz és parmezán került. Beletettem a maradék tésztát, aztán a maradék paradicsomot, végül a maradék parmezánt. 180 fokos hõlégkeverésben addig sütöttem, amíg a parmezán megolvadt a tetején, és közben a tészta átforrósodott (kb. 30 perc).





A tányérján mindenki szórt még rá frissen reszelt sajtot.
 






Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s