Sajtkrémes kosárkák
sponsored links
Sajtkrémes kosárkák |
Tészta hozzávalói:
- 30 deka teljes kiõrlésû tönkölyliszt
- 25 deka vaj
- 6 evõkanál víz
- 1 evõkanál 10%-os ecet
- 1 csipet só
Krém hozzávalói:lett 28 db
- 20 deka + 10 deka reszelt sajt
- 2 evõkanál teljes kiõrlésû tönkölyliszt
- 2 deci tej
- 10 deka vaj
- 3 tojássárgája
- só
- õrölt fehérbors
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, az ecetet és egy nagyon pici sót. Összegyúrjuk és egy éjszakára hûtõbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 3-5 mm vastagra kinyújtjuk és akkora korongokat szaggatunk belõle sima vagy virágforma kiszúróval, amelyekkel ki tudunk bélelni egy-egy muffinformát. A formát kicsit vajazzuk ki elõtte, az óvatosan belenyomkodott tészták alját pedig 1-2 helyen villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180°C-ra elõmelegített sütõben világosra sütjük (kb. 10-15 perc), majd ha picit hûlt a formában, a kosárkákat rácsra helyezzük teljesen kihûlni.
A krémhez a tojássárgákat és a lisztet a tejjel elkeverjükk, sûrû krémet fõzünk belõle. A tûzrõl levéve belekeverjük a 20 deka reszelt sajtot. Ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet. Amikor picit langyos még a massza, hozzáadjuk a vajat, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk teljesen kihûlni. Az így elkészült krémet belekanalazzuk, avagy nyomózsák segítségével töltjük a kosárkákba. Végül reszelt sajttal megszórjuk és tálaljuk.
Nekem szilikon muffinsütõ formáim vannak, elég kis méretûek, a pogácsaszaggatóm pedig 7 centi átmérõjû. Teljes kiõrlésû lisztbõl, trappiata sajttal készítettem. Lett 28 db kosárkám.
Megtöltöttem a krémmel (csak úgy kanállal, nem használtam nyomózsákot).
Az egyik legkapósabb karácsonyi süteményünk volt! ?
A receptet Itt találtam, köszönöm szépen! :)