Sajtkrémes-fokhagymás-tejfölös baguettek
sponsored links
Már napok óta azon járt az eszem, hogy baguetteket szeretnék sütni. Az este el is készült. Puha, sajtos és tejfölös. Jó kis útravaló lesz a mai kiránduláson.
Hozzávalók 6 baguetthez:
Tésztához:
- 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
Töltelékhez:
- 1 tubus zöldfûszeres sajtkrém (100g)
Tetejére:
- 2 dl tejföl
- 1 csipet só
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- 15 dkg sajt
A megtisztított és kockára vágott krumplit megfõzzük, leszûrjük és összetörjük.
Az élesztõt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a sót, a felfutott élesztõt, az olajat, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 egyenlõ részre osztjuk.
Golyókat formázunk, amiket hagyunk 10 percet pihenni.
Egyenként kb. 3 mm vastagra és ovális alakúra nyújtjuk.
A tésztát lekenjük a sajtkrémmel. (A szélét picit hagyjuk szabadon, hogy véletlenül se szökjön majd ki a töltelék.)
A szélesebb oldaláról feltekerjük.
A tészta szélét a baguett oldalához csípjük, amit alulra fordítunk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
Egy éles késsel kb. a baguett közepéig bevágjuk.
Elõmelegítjük a sütõt, addig is kb. 25 percet kelnek a péksütik.
A megtisztított fokhagymát a tejfölbe zúzzuk, meghintjük sóval és jól összekeverjük.
A megkelt baguettek azon részét, ahol nem lesz töltelék, lekenjük egy egész felvert tojással.
A fokhagymás tejfölt a vágatba kanalazzuk.
Bõven megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 25 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihûlni.