Sajtkrokett sóskapürével
sponsored links
Ez egy nagyon klassz húsmentes fogás, éppen böjti idõszakra való. A recepteket én magam társítottam össze a Karola féle gyûjteménybõl. Érdekes mert mindkét recept alapja a besamelmártás ismét.
Sajtkrokett sóskapürével
Hozzávalók a sajtkroketthez: 2 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 1- 1,5 dl tej, só, 2 tojássárga, õrölt bors, 10 dkg apróra vágott sajt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez; a püréhez: 3 dkg vaj, 1,5 evõkanál liszt, 40 dkg sóska (fagyasztott is lehet), 2 evõkanál tejföl, só, cukor, 1 tojássárga, kevés tej.
Elkészítése: Az olvasztott vajban a lisztet megforgatjuk, felöntjük hideg tejjel majd sûrû péppé fõzzük. Sóval és borssal ízesítjük. Enyhén hûlni hagyjuk, belekeverjük a tojások sárgáját és a sajtot, majd hideg helyre tesszük hûlni. Amikor teljesen kihûlt, hosszúkás formákat alakítunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Ha a masszát puhának ítéljük tehetünk hozzá zsemlemorzsát. A vajból és a lisztbõl világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk az elõzõleg leforrázott sóskát vagy a fagyasztott változatot. Kevés tejet öntünk hozzá és összefõzzük. Sóval és cukorral ízesítjük, majd a tejföllel elkvart tojássárgát hozzákavarjuk.