Sajtgolyócskák, avagy rántott sajt új köntösben

2014-07-01

sponsored links

Az én drága feleségem már régóta szemezget a sajtgolyókkal, mert mostanság ez kacsintgat mindenhonnan az interneten. Nagy divat lett, és mindenki oda van tõle, hogy milyen finom. Ránézésre nekünk is nagyon tetszett, ezért elhatároztuk, hogy végre ki is próbáljuk...



Megtettük, és lehet, hogy velünk van a baj, vagy csak többet vártunk tõle, mint amennyit nyújtani tud, de akárhogy is van, nekünk nem nyújtott egy mindent felülmúló kulináris élményt. Finom volt, igen. Nem rossz, de ahhoz képest, amennyi sajt kell hozzá, nem nevezném egy gasztroforradalomnak. :-) Ettõl függõen közzé tesszük mi is, hátha valakinek pont nálunk tetszik meg. Mi szalmakrumplival és párolt zöldségekkel ettük. A receptet pedig Anita konyhájában találtuk.

Hozzávalók a sajtgolyócskákhoz:
- 30-35 dkg kemény sajt   (pl. Trappsita)
- 2-3 tojás (tojás méretétõl függõen)
- 1-2 evõkanál liszt
- zsemlemorzsa

Sajtgolyócskák elkészítése:
A tojásokat üssük fel egy tálba, majd kavarjuk össze villával, mintha éppen rántottához készülnénk. Ebbe reszeljük bele a sajtot, és keverjük el benne alaposan. A lényeg, hogy ne legyen túl folyós, de a olyan sajt darabka se legyen benne, ami még nem teljesen tojásos. Ha túl sûrûnek találjuk, adjunk hozzá egy harmadik tojást. Amint kellõen összekevertük, szórjuk bele a lisztet, és ezzel is keverjük addig, amíg nem kapunk egy nagyon sûrû masszát. Ebbõl a masszából formáljunk nagyjából 2-3 cm átmérõjû golyókat, és forgassuk meg õket zsemlemorzsában, majd tegyük egy tányérra õket, és uzsgyi a hûtõbe, hogy egy kicsit összeálljanak. Fél óra múlva indulhat a sajtgolyósütés. :-) Forró olajban süssük õket aranysárgára, majd a lehetõségekhez képest még melegen tálaljuk. Ennek is az a lényege, mint a rántott sajtnak: frissen, melegen az igazi, ha már kihûlt, hiába melegítjük, hiába mikrózzuk, nem lesz az igazi. Ezért - és mivel elég gyorsan megvan -, nem érdemes egyszerre többet készíteni, mint amennyi egy étkezésre elfogy...

Mint a bevezetõben írtuk, nekünk nem adott akkora élményt, hogy rendszeresen készítsük majd, de semmiképpen sem lehetne azt mondani, hogy nem volt finom. :-) Mindenkinek jó étvágyak kívánunk a sajtgolyókhoz... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/07/sajtg...

sponsored links

Keres?s