Sajtfondü
sponsored links
Elõször készítettem sajtfondüt, eddig csak máshol ettem. Az öcsém készletét használom kölcsönben, de elõbb utóbb beszerzek magamnak is egy igazi készletet! Beszélgetõs, baráti este elengedhetetlen tartozéka!
Sajtfondü
Hozzávalók 6 személyre: 1 cikk fokhagyma, 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 1,5 evõkanál étkezési keményítõ, kevés fehérbor, 2 evõkanál cseresznyepálinka (vagy más gyümölcspálinka), fehér bors; a mártogatáshoz: kenyérkockák, zöldségek.
Elkészítése: A fondüedényt a félbevágott fokhagymagerezddel jól bedörzsöljük. Az összes sajtot durvára lereszeljük, és felét a keményítõvel együtt az edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a bort meg és tûzhelyen, kevergetve felforraljuk. A hõfokot csökkentve, apránként beleszórjuk a maradék sajtot, és állandó keverés mellett megolvasztjuk. Õrölt fehér borssal meg a pálinkával ízesítjük, majd a föndüedényben melegen tartjuk. A kenyeret és a zöldséget nagyobb kockákra vágjuk. A kenyérkockákat fondüvillára szúrjuk, és a sajtba mártogatjuk. A fondüt idõnként megkeverjük, hogy ne ragadjon le az edény aljára.