Sajt golyók mogyoró köntösben
sponsored links
Sajt boltban jártunk Szerbiában ...
Szerbiában ha azt szót hallod sajt, akkor egy lágy fehér friss sajtot kell elképzelni.
Igen,bármilyen furcsa ennyire leegyszerûsödk a sajt fogalma.
Ez a "sir" szó takarhat tehén tejbõl készült sajtot ugyan úgy mint kecske-, vagy juh sajtot is.
Megkülönböztetnek még "fiatal " ( friss,egészen lágy sajtot) vagy" öreg" sajtot ami szintén friss sajt, de keményebb, érettebb.
Ezek a sajtok a szaküzletekbe közvetlen a termelõktõl érkeznek. A tájegység szerinti elnevezve van zlatari-, zlatibori-,stb. sajt. A legjobb sajtok természetesen a hegyekben készülnek.
Jó magam is felkereshettem néhányszor ilyen kis gazdaságot,farmot ahol kb 100-400 juhot is tartanak. Reggel kiterelik legelni a jószágot este behajtják õket a frissen fejt tejbõl sajtot, kajmakot készítenek amit az arra a célra kijelölt házikóban tartanak. Nincs hûtõszekrény, hûtõkamra a hegyi levegõn érlelõdik ez a sajt amit ha megvásárolunk forralt, lehûtött sós vízben célszerû tárolni.
Meglepõen kicsinyke ház a sajt készítés "mûhelye".
Általában natúr kínálják ezt a sajtot, ám napjainkban már egyre bõvül a választék. Zöldfûszerezett, rozmaringos, oreganós stb sajtok közül is lehet válogatni a városi szaküzletekben.
Vásárlás elõtt itt is lehet kóstolni, sõt a hozzáértõk ki nem hagynák ezt.
Ilyen friss kecske sajtot felhasználva készültek a sajt golyók mogyoró köntösben.
Mint említettem általában natúr fogyasztják erre felé a sajtot, ám a változatosság jegyében ,pácolhatjuk is és fûrezhezhetjük is ,friss zöldfûszerbe is forgathatjuk, de ennek hiányában frissen õrölt színes borsba, vagy chili pehelybe is forgathatnánk. Formázhatunk kis golyókat belõle vagy kínálhatjuk kockára vágva is.
Ha golyókat formázunk, a sajtot késes aprítóban forgassuk át.Ha túl száraz, morzsás , a sajtot tetszés szerint lágyíthatjuk kajmakkal, ( vajjal) joghurttal vagy tejföllel esetleg tejszínnel is .
Kinek mi tetszik jobban ez ízlés kérdése. Ne legyen azonban túl lágy ügyeljünk arra , hogy könnyen formázható masszát kapjunk.
Vizes kézzel vagy gumi kesztyûben dolgozzunk és formázzunk golyókat amit hempergessünk meg
télen friss zöldfûszer hiányában pörkölt durvára vágott földimogyoróban. Így kerültek a vendégváró asztalra a sajt golyók mogyoró köntösben. Kínálhatjuk elõételként, de desszertként is .
Nálunk a hideg büfé része lett.