Sacher torta
sponsored links
Avagy helyzetjelentés az új konyhámról? J
Sacher... Se több, se kevesebb! |
Jelentem, hivatalosan is berendezkedtünk az új lakásban!!! Tegnap este minden a helyére került, igaz még van 1-2 apróság, ami megoldásra vár, de lényegében kész a új otthon. JBe kell valljam, amikor kiköltöztünk az egyetemi lakásból, amit ugye 2 évre kaptunk meg, nagyon féltem, hogy milyen helyet találunk majd, de hatalmas szerencsével egy teljesen új építésû társasházban, egy igazán remek környéken kaptunk egy nagyon hasonló, de sokkal modernebb kis kuckót. JA lakást persze be kell járatni és az új konyhát is tesztelni kell! Az új ildiKOKKI-mûhelyrõl annyit, hogy van benn egy szuper elektromos sütõ+fõzõlap, melynél a sütõ hátulja végre nem éget, így nem kell forgatnom a tésztákat sütés közben?
A konyha bõvült továbbá egy mosogatógéppel is, ami iszonyatosan JÓÓÓ, hiszen (1) kevesebbet kell ácsorognom a mosogató fölött, (2) a mosogatógépbõl egyszerûbb is ki- és bepakolni, (3) minden sokkal tisztább, mint ezelõtt valaha is volt, (4) az elõzõ 3 dolognak a Párom örül a legjobban, aminek meg én örülök? J A lényeg, hogy most konyhai-örömmámorban úszom és néha csak besétálok körbenézni, hogy minden tényleg az enyém-e, de tényleg az! A bloghoz kapcsolódó változás annyi lesz csupán, hogy a konyhapultom már nem barna, mint volt, hanem fekete, továbbá van egy nagy acélpult is a mosogató mellett. Így a fázisfotók háttere megváltozik erre a feketés munkalapra és a fémpultra, de szerintem ez nem lesz zavaró. A fényviszonyok a lakásban elég jók, így a fotókkal egyébként nem lesz gond, legalábbis remélem. JLássuk tehát akkor az új sütiket, ígérem igyekszem itt is finomakat sütni?
Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához.)
(1) Tészta:
4 tojás
120 g porcukor
80 g liszt + 2-3 ek kakaópor
1 csipet sütõpor
80 g vaj
80 g jó minõségû étcsoki
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
(2) Töltelék:
6-8 ek folyós baracklekvár (A saját befõzésût használtam, recept itt.)
1-2 tk rum aroma
(3) Máz:
100 g jó minõségû étcsoki
1 nagy ek vaj
1 ek olaj
Megjegyzés:Egy nagyobb 16-18 szeletes tortához ? 26 cm átmérõjû ? ezt az adagot duplázni kell! (A tészta receptje Farkas Vilmos oldaláról származik.)
A tészta összeállítása:
Az étcsokit mikróban megolvasztom, a tojásokat kettéválasztom, majd a lisztet, kakaóport és a sütõport egy kis tálkában összeszitálom. Egy nagyobb tálban a puha vajat kihabosítom a porcukor felével, majd hozzákeverem a tojások sárgáit és a vanília kivonatot (A). A tojásfehérjét szép fehér habbá verem a porcukor másik felével, majd félreteszem. Az olvadt étcsokit hozzákeverem a vajas-tojássárgás keverékhez (B-C), majd óvatosan hozzáforgatom a felvert tojásfehérjét (D) és lisztes-kakós keveréket (E). A kész tésztát egy kivajazott tortagyûrûbe szedem, majd kb. 30-40 min alatt 160°C-on készre sütöttem. Ne feledjük a tûpróbát!
A torta összeállítása:
A meleg tortalapot átfordítom és egy rácsra teszem hûlni (A). Ha nagyjából meghûlt, kettévágom (B) és 4-5 ek lekvárt töltök a két lap közé. (A lekvárt egy kis rum aromával is megbolondíthatjuk). A tortalapokat összeillesztem, majd 1-2 ek lekvárt simítok a torta külsejére, amit ezután legalább (!) egy órácskát hagyok szikkadni (D).
A külsõ csokiburokhoz az étcsokit mikróban felolvasztom, hozzákeverem a vajat és az olajat, majd az egészet a torta teteére öntöm és elsimítom a tetején, illetve az oldalán. (A torta ekkor még továbbra is a rácson áll, a felesleges csokit hagyjuk lecsurogni egy tálcára. Innét aztán lehet visszaszedni a maradék étcsokit a díszítéshez.) A tortát pár pillanatig hagyom pihenni a rácson, majd késsel alányúlok és felemelem. Egy kevés mandulával körbepanírozom a torta oldalát, arany színû tortadeklire teszem a kész tortát, majd a maradék csokival feliratozom a torta tetejét.
Vélemény a receptrõl, vagyis mire érdemes figyelni a készítéskor:
A vajas piskóta receptje tényleg nagyon szuper, hihetetlenül puha és nem túl édes. (Azt hittem ennyi cukorral az lesz, de nem, pont így kerek!) A tésztát a tortakarikából kivéve mindenképpen rácson hûtsük, hogy szépen át tudjon szellõzni a tészta.
Szerintem a torta akár két réteg lekvárt is elbírt volna, így azt legközelebb már így csinálom. A torta külsejét tényleg csak 1-2 ek lekvárral kenjük be, mindössze a szigetelés miatt és várjuk meg azt az 1 óra szikadási idõt, megéri!! A csokit nyugodtan keverjük ki vajjal és/vagy olajjal, vagy olajjal, ettõl csak puha marad a külsõ csokiburok és könnyen lehet majd szelni is. (Nem mellesleg így a csoki nem is ?dobja ki? a kakaóvajat ha hûl a tortán, így a csíkok miatt sem kel aggódni.)
Összességében ez egy nagyon gyorsan elkészíthetõ, finom süti, ami mindig jól jön, ha valami egyszerû, de nagyon csokis édességre vágyunk!
Legyen szép napotok, ildiKOKKI