SACHER-KEKSZ
sponsored links
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1/2 csomag (6 g) sütõpor
- 10 dkg porcukor
- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 18 dkg vaj
- 3 evõkanál narancslikõr
- 1 tojássárgája
továbbá:
- narancslekvár
- kb. 45 dkg étcsokoládé (70%-os)
- A sütõporral összeforgatott lisztet, a porcukrot és a kakaóport tálas mixer edényébe szitáltam.
- Nagy lyukú reszelõn belereszeltem a vajat, és a dagasztókarral vizes homok állagúra dolgoztattam.
- A likõrrel és a tojássárgájával egynemûvé gyúrtam, folpakba csomagolva 1 éjszakára hûtõbe tettem.
- Másnap lisztezett felületen finoman átgyúrtam, kb. 3 mm vékonyra nyújtottam.
- A kiszúróval szaggattam, sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 12 perc alatt készre sütöttem.
- Tálcára szedve hagytam teljesen kihûlni.
- Kb. 6 dkg csokoládét vízgõz fölött megolvasztottam.
- A gõzrõl levéve felolvasztottam benne további 3 dkg-ot, majd 1-1 teáskanálnyit a csokoládé kiöntésére szolgáló gumiformákba adagoltam.
- Szépen elegyengettem, a formát vágódeszkára tettem, és a konyhapulthoz ütögettem ? a csokoládé így szépen elterül, és távoznak a légbuborékok.
- Kb. 30 percre hûtõbe helyeztem.
- Körben óvatosan meglazítottam a formát, majd ügyesen kifordítottam belõle a mintás csokoládélapokat.
- Így jártam el a többi csokoládéval is, a kekszek számának megfelelõ számú mintázott lapot készítettem.
- 1-1 kekszet és csokoládélapot narancslekvárral összeragasztottam, majd hûvös helyen néhány órát pihentettem, aztán tálaltam.
- Az édesebb ízek kedvelõi tej- vagy fehér csokoládéval is készíthetik.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin szeptemberi számában is. A csokiskeksz-készítõt a Cookori.com, a hátteret a Fotókellék biztosította. :)