Sablé-válogatás Michel Roux ajánlásával.
sponsored links
Ma megint nem tudtam megállni, hogy ne próbálkozzam meg egy újabb varázsos tészta elkészítésével Michel Roux könyvébõl. Tegnap a narancstorta elkészítéséhez a "páte sucrée"-t választottam, mivel arról azt írta a Mester, hogy könnyebb vele dolgozni. Valóban nem is volt vele gondom, és a tészta is finom volt. Azért csaknem hagyott nyugodni a kíváncsiság, milyen is lehet a másik tészta, a "páte sablée" melyrõl a bevezetõ szövegben ez olvasható. "Törékenyebb, mint a páte sucrée, és kényesebb vele dolgozni, de úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta." Nem is várakoztam vele tovább, délelõtt hozzáláttam a tészta elkészítéséhez, majd sütéséhez. Összegyúrva a hozzávalókat, egy sima tésztát kaptam, majd a hûtõbe pihentettem. Azután hogy megkönnyítsem a nyújtással, formázással, majd a tepsiben lévõ sütõpapírra való áthelyezéssel járó esetleges macerát, én rögtön a sütõpapíron nyújtottam ki a tésztát. Ezután a formákkal kiszúrtam, majd a feleslegessé vált tésztát, egy hegyes kés segítségével kiszedegettem, melyet azután szintén megformáztam, és lekvárral töltöttem meg sütés elõtt. Izgatottan vártam, hogy kisüljenek a kis "sablék" és megtudjam milyen is az amikor "úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta". Megtudtam!!!!!! Igen megtudtam!!!! Ez a tészta valóban semelyik másikhoz nem hasonlítható, annyira, de annyira finom, hogy ezt szavakkal le sem tudom írni, ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalni, és legalább egyszer megsütni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dk porcukor ...