Sablé kékáfonya mousse-szal á la M. Roux
sponsored links
Egy újabb recept Michel Roux nemrég bemutatott Tésztavarázs címû könyvébõl: ezúttal egy elegáns tányérdesszertet próbáltam ki, amelyet Michel fia, Alain alkotott meg a Waterside Inn-ben. A kékáfonya mousse-t mintegy szendvicsként fogják közre a pate sablée-ból készült omlós kekszkarikák. Már olvastam Gizinél ennek az alaptésztának a méltatását, így kíváncsian vártam, milyen lesz. Meg kell mondjam, egészen elképesztõ: úgy olvad szét a szánkban, olyan könnyû és omlós, hogy az hihetetlen!
A receptben az a jó, hogy akár elõzõ nap elõkészíthetjük a kekszet és a mousse-t, majd tálalás elõtt csak pikk-pakk össze kell állítani. Igazi villantós desszert! Ha pedig valakit elijeszt a mousse-tól az olasz meringue készítése, szerintem bátran elkészítheti a Szakácsok könyvében olvasható banánhab mintájára (recept itt), természetesen banán helyett áfonyával.
Ja, és gondolom azon már meg sem lepõdtök, hogy a mousse-ból pár kanálnyi bonbonban végezte :)
A megadott mennyiségekbõl 3 db 7,5 cm átmérõjû desszertgyûrûben készült tányérdesszert és 10 db bonbon lett, plusz a maradék tésztából még egy tepsinyi kekszet szaggattam, amit csak simán málnalekvárral ragasztottam össze. Szerintem akár dupla adag pate sablée-t is érdemes begyúrni, a keksz is simán eteti magát!
Hozzávalók: ...