S?t?t trombitagomb?s, f?st?s gomb?cleves j?d?sf?lgomb?val

2022-11-18

sponsored links

A s?t?t trombitagomba az ?szi gombaszezon egyik utols? gomb?ja. Sz?r?tva, f?szergombak?nt kiv?l?. ?zei tejsz?nes vagy picit zs?ros ?telekben m?g jobban kij?nnek. Ebbe a levesbe szalonnab?rk?vel egy?tt ker?lt, ?gy a szalonna kicsit f?st?s ?zeivel ?s a kiold?dd? szalonnazsirral egy?tt igaz?n finom arom?i lettek. A j?d?sf?lgomba pedig eg?sz ?vben el?rhet?, k?s? ?sszel, t?len is, de, ha m?sk?pp nem, j?l sz?r?that? ?s gyorsan "fel?leszthet?". Ebbe az ?telbe is sz?r?tottb?l ker?lt.
Elk?sz?t?s: Kis darab szalonnab?rk?t legal?bb egy napppal f?z?s el?tt langyos v?zbe ?ztatunk, ak?r el? is f?zhetj?k. A levesbe sz?nt j?d?sf?lgomb?t, ha sz?r?tott, p?r ?r?val f?z?s el?tt szint?n be?ztatjuk. A s?t?t trombitagomb?b?l ha nem dar?lt egy p?pos ev?kan?lnyit vagy t?bbet porr? dar?lunk. A megtiszt?tott gy?k?rz?lds?geket (1-1 s?rgar?pa ?s perzselyemgy?k?r, szelet zeller, lehet egy-k?t karika pasztin?k is), ?s 1-2 szem burgony?t kock?ra v?gunk. Kis zsirad?kon apr?ra v?gott 1 gerzed fokhagym?t pir?tunk, mell? dobunk egy kisebb v?r?shagym?t is eg?szben vagy f?lbe v?gva. Mikor m?r illatoznak, akkor a t?zr?l f?lreh?zva, f?l ek. ?r?lt pirospaprik?t alaposan elkever?nk a zsirad?kban, hogy sz?pen kiadja sz?n?t, majd hozz?adjuk a z?lds?geket ?s a kisebbre v?gott j?d?sf?lgomb?t, fel?ntj?k annyi v?zzel, ami b?ven ellepi azokat. Hozz?adjuk a szalonnab?rk?t is (de nem v?gjuk nagyon apr?ra, mert ha nem f? meg puh?ra, akkor ki lehet venni). A levest s?zzuk, f?szerezz?k 1-2 bab?rlev?llel, ?r?lt k?m?nnyel, ?r?lt fekete borssal ?s a trombitagomb?val, tov?bb f?zz?k. K?zben 2 k?zepes m?ret?, burgonyap?r?nek val? burgony?t megh?mozunk, kock?ra v?gunk ?s s?s v?zben puh?ra f?zz?k, majd lesz?rj?k. A f?z?lev?t hozz??ntj?k a leveshez. A burgony?kat vill?val ?sszet?rj?k ?s annyi liszttel gy?rjuk ?ssze amivel k?zepesen kem?ny gomb?cokat tudunk form?lni. Mikor a levesben a z?lds?gek m?r szinte puh?k, k?zzel, kisebb di? m?ret? gomb?cokat form?zunk ?s a levesbe tessz?k. Mikor felj?nnek leves tetej?re, akkor megf?ttek. A levest ezut?n tejf?l?s-lisztes habar?ssal picit m?g s?r?tj?k, majd k?stolva be?ll?tjuk az ?zeket, ha kell m?g f?szerezz?k, s?zzuk, vagy tejf?lt adunk hozz?, hogy savanyk?sabb legyen.

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2022/11/sote...

sponsored links

Keres?s