S?t?t?k?s-csokis kifli
sponsored links
Gy?ny?r? naps?t?ses ?szi id?t id?z ez a p?ks?tem?ny nekem. A s?rga t?szta s?t?t?kkel ?zes?tett, a barna t?szta pedig csokis. A t?k ?ze nem annyira ?rz?dik, a csokis a hangs?lyosabb. Ha lett volna ?ppen itthon egy narancsom, akkor annak a h?j?t is belereszeltem volna a s?rga t?szt?ba. K?l?nlegess?g?t a form?z?sa adja. L?p?sr?l l?p?sre fot?ztam, nem bonyolult, k?nny? elk?sz?teni.
S?rga
t?szta:
250 g liszt
100 g s?lt
t?k
30 g puha
vaj
40 g toj?s
30 g cukor
f?l mk. s?
10 g friss
?leszt?
kb. 30 ml
tej
Barna
t?szta:
230 g liszt
20 g holland
kaka?por
30 g puha
vaj
30 g cukor
40 g toj?s
f?l mk. s?
kb. 120 ml tej
1 dkg friss
?leszt?
Egy nagyobb,
vagy k?t kisebb toj?st felver?nk. Kim?r?nk bel?le 2x 40 grammot, a t?bbit
f?lretessz?k a leken?shez.
Elk?sz?tj?k
a s?rga t?szt?t. A tejbe belesz?runk egy mokk?skan?l cukrot ?s belemorzsoljuk
az ?leszt?t. ?sszekeverj?k ?s p?r percre f?lretessz?k.
T?lba szit?ljuk a lisztet, hozz?adjuk a marad?k cukrot ?s a s?t, ?sszekeverj?k. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide tessz?k a s?t?t?kp?r?t, az ?leszt?s tejet ?s a kim?rt toj?st. Egy spatul?val elkeverj?k, am?g nagyj?b?l ?ssze?ll a t?szta. Ezut?n hozz?adjuk a vajat ?s k?zzel sz?p sima, puha, de nem l?gy t?szt?t gy?runk. A t?lat v?konyan kikenj?k olajjal, a t?szt?t visszatessz?k, f?li?val letakarjuk ?s 30 percig kelni hagyjuk.
Ezut?n
elk?sz?tj?k a barnat?szt?t is. F?l dl tejet kim?r?nk, belesz?runk egy
mokk?skan?l cukrot ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t. ?sszekeverj?k ?s p?r percre
f?lretessz?k.
T?lba
szit?ljuk a lisztet ?s a kaka?port, hozz?adjuk a marad?k cukrot ?s a s?t.
Alaposan elkeverj?k. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k a marad?k
tejet, az ?leszt?s tejet ?s a kim?rt toj?st. Egy spatul?val elkeverj?k, am?g
nagyj?b?l ?ssze?ll a t?szta. Ezut?n hozz?adjuk a vajat ?s k?zzel sz?p sima,
puha, de nem l?gy t?szt?t gy?runk. A t?lat v?konyan kikenj?k olajjal, a t?szt?t
visszatessz?k, f?li?val letakarjuk ?s 30 percig kelni hagyjuk.
30 perc ut?n
mindk?t t?szt?t gyeng?den ?tgy?rjuk, cip? form?ra igaz?tjuk, visszatessz?k az
ed?nyekbe, letakarjuk ?s m?g 30 percig kelni hagyjuk.
A megkelt
gomb?cokat k?zzel 3-4 mm vastag k?rlapp? nyomkodjuk, majd egym?s tetej?re
tesz?nk egy-egy s?rga ?s barna lapot. Most a kett?t egy?tt tov?bb ny?jtjuk,
am?g kb. 12 cm ?tm?r?j? lesz a k?tsz?n? k?rlapunk. Ha ny?jt?s el?tt a
munkalapra p?r csepp olajat ken?nk, k?nnyebb dolgunk lesz.
A kiny?jtott t?szt?k k?zep?t egy ?les k?ssel vagy t?sztakapar?val keskeny h?romsz?g alakban bevagdossuk.
A v?g?sok v?g?n, mindk?t oldalon a t?szta sz?l?t ?sszecs?pj?k.
A t?szt?t megford?tjuk ?s az ?sszecs?pett r?szekt?l kezdve mindk?t oldalr?l feltekerj?k a k?zep?ig.
Amikor ?ssze?rnek, ?vatosan ?sszenyomkodjuk. A t?szt?t
visszaford?tjuk ?s finoman megg?rgetj?k a munkalapon. A csinos kifliket a
s?t?pap?ros tepsire sorakoztatjuk.
Be?ll?tjuk a MIELE s?t? 30 perces keleszt? programj?t ?s a tepsit a s?t?be toljuk. (Ny?ron a munkapulton hagyjuk kelni 30 percig) Ha nincs keleszt?programunk, a s?t?t 27 fokra meleg?tj?k.
A megkelt
kifliket a f?lretett toj?ssal lekenj?k, k?zben a s?t?t 180 fokra, als?-fels?
s?t?sre ?ll?tjuk.
A tepsit visszatoljuk a s?t?be ?s a kifliket kb. 25 perc alatt k?szre s?tj?k. R?csra szedj?k h?lni. Frissen k?n?ljuk.