S?skaborboly?s-narancsos, pir?tott csirkemellkock?k mazsol?s, piszt?ci?s rizsk?rettel
sponsored links
A s?skaborbolya n?lunk nem gyakori, de kertekben ?s vadon is el?fordul az?rt. Egykor, r?gen frissen ?s aszalva is egyar?nt fogyasztott?k, mostanra viszont szinte teljesen elt?nt a hazai asztalokr?l. Mag n?lk?li termeszetett v?ltozat?t - sajnos nem hazait, de aszalva is megv?s?rolhatjuk. A s?skaborboly?t a k?zel-keleti, de k?l?n?sen a perzsa konyha haszn?lja sokoldal?an s?s ?telekhez is. ?nnepi fog?saik k?z?tt szerepel p?ld?ul a s?fr?nnyal f?szerezett ?s sz?nezett, borboly?val ?zes?tett rizs- vagy kuszkusz?tel, amelyet vagy ?n?ll?an, vagy h?ssal is fogyasztanak. Ez az ?tel, amit ?n k?sz?tettem sz?neiben ?s alapanyagaiban kicsit hasol?t a perzsa ?nnepi fog?sra, de persze ezen k?v?l nem sok k?ze van hozz?, minden esetre finom ?s nagyon egyszer?, gyorsan el is k?sz?thet? ?s sz?p sz?nes ?tel. Tov?bbi borboly?s ?telek ezen a blogon ide kattintva fedezhet?k fel. Elk?sz?t?s: Egy nagyobb te?scs?sz?nyi rizst s?val ?s ? mokk?skan?l kurkum?val k?t ?s f?lszeres mennyis?g? v?zben, fed? alatt megf?zz?k, a f?z?s v?g?n apr? mazsol?t is adunk a rizshez. Egy csirkemellet kock?kra v?gunk, majd megs?zva, t?rt borssal ?s egy gerezd fokhagym?val, kev?s olajban, serpeny?ben, lefedve, id?nk?nt megkeverve megs?tj?k. F?lid?ben egy v?kony cs?kokra v?gott s?rgar?p?t ?s egy narancs v?kony cs?kokra v?gott h?j?t (feh?r r?sz n?lk?l), egy mar?knyi aszalt s?skaborboly?t, f?lmar?knyi apr? mazsol?t ?s egy te?skan?l barna cukrot adunk a h?shoz, majd k?szre s?tj?k, lepir?tjuk. T?lal?skor a s?lt narancsos, r?p?s csirkekock?kat a rizs k?zep?be halmozzuk ?s szeletekre v?gott piszt?ci?t sz?runk k?r?.