S?s karamell torta

2021-12-12

sponsored links

 



Hozz?val?k 22cm-es tortaform?hoz

A pisk?talapokhoz

6 toj?s
24 dkg liszt
24 dkg cukor
45 ml olaj
6 g s?t?por

A karamellkr?mhez
2,5 dl v?z
25 dkg cukor
2,5 dl tej
10 dkg liszt
1 te?skan?l van?liakivonat
3 dl tejsz?n

A karamell?ntethez
10 dkg (barna) cukor
3 ev?kan?l tej
4 dkg vaj/margarin
k?shegynyi s?

A d?sz?t?shez
2 dl tejsz?n
1 csomag karamell?s pattogatott kukorica
1 mar?knyi s?zott mogyor?


A tortaforma alj?t s?t?pap?rral b?lelj?k, a s?t?t 180 fokra meleg?tj?k.
A pisk?talap hozz?val?it h?rom r?szre osztjuk ?s h?rom lapot s?t?nk bel?le az al?bbiak szerint.
A toj?sokat sz?tv?lasztjuk. A feh?rj?b?l kem?ny habot ver?nk, majd hozz?adjuk a cukrot ?s tov?bb verj?k addig, am?g f?nyes ?s m?g kem?nyebb habot nem kapunk.
Ekkor hozz?adjuk a toj?ss?rg?j?t ?s az olajat ?s ?jra elkezdj?k verni, de csak addig, am?g egynem? nem lesz az eg?sz.
?vatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben el?z?leg elkevert?k a s?t?port, majd a massz?t a form?ba sim?tjuk ?s betoljuk a s?t?be. Egy lap s?t?si ideje 8-10 perc.

A kr?mhez a cukrot l?bosba m?rj?k ?s k?zepesen s?t?tre karamelliz?ljuk. Leh?zzuk a t?zr?l ?s nagyon ?vatosan belecsurgatjuk a vizet, majd visszatessz?k ?s addig meleg?tj?k, am?g az ?getett cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozz??ntj?k a tejben csom?mentesre kevert lisztet, a van?li?t, ?s kevergetve bes?r?tj?k. Teljesen kih?tj?k, majd ?sszedolgozzuk a kem?nyre vert tejsz?nnel.

A karamell?ntethez a cukrot a tejjel felforraljuk ?s lass? t?z?n 4-5 percig gy?ngy?zve f?zz?k. Leh?zzuk a t?zr?l ?s belekeverj?k a vajat.

A pisk?talapokat megt?ltj?k ?s bevonjuk a kr?mmel. A tejsz?nb?l kem?ny habot ver?nk ?s habr?zs?kat nyomunk r? k?rben. Megsz?rjuk karamell?s pattogatott kukoric?val, s?zott mogyor?val, v?g?l meglocsoljuk karamell?ntettel.

Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2021/12/sos-ka...

sponsored links

Keres?s