S?s karamell?s szaloncukor

2022-12-30

sponsored links


Anna szokott minden ?vben s?s karamell?s szaloncukrot k?sz?teni aj?nd?kba, ?s nekem annyira ?zlett p?ld?ul a tavalyi, hogy csin?lni akartam, hogy t?bbet tudjak enni bel?le. Ez egy Jamie Oliver-f?le fudge-recept, ami ?talakult a csokibevonat miatt szaloncukorr?. Ut?nan?ztem, hogy mi az a fudge, ?s kider?lt, hogy ez egy amerikai ?dess?g, de jelenti m?g azt is, hogy ostobas?g, butas?g, koholm?ny, vagy pl. lapz?rta ut?ni h?r is lehet. Sz?val a Jamie-f?le fudge olyan a fot?i alapj?n hogy a tejkaramell?t mindenf?le finoms?ggal sz?rja meg, pl. ehet? bronzcukordarabokkal vagy sz?r?tott gy?m?lcs?kkel. N?lunk a d?sz?t?s helyett lett a csokival bevon?s ?s pap?rba csomagol?s, hogy szaloncukorr? v?ltozzon.

Hozz?val?k:

  • 1 db 397 grammos konzerv s?r?tett tej
  • 80 gramm s?tlan vaj
  • 150 gramm barna cukor (Jamie-n?l l?gy, vil?gos barna cukor, n?lam olyan, amilyen volt itthon)
  • egy eg?sz van?liar?d (kihagytam)
  • egy j? csipet (kb. f?l te?skan?l) tengeri s? (Anna mondta, hogy nagyszem? legyen, ?s igaza volt, ez nem old?dott fel teljesen, j?l r? lehet harapni, hogy m?g s?sabb legyen)


Kib?leltem s?t?pap?rral egy 25?12 cm-es t?lat, ebbe fogom majd ?nteni az elk?sz?lt karamellt. Az eredeti recept 20?20 cm-es n?gyzet alak? tepsit ?r. A s?r?tett tejet, a vajat ?s a barna cukrot egy teflon serpeny?ben fakan?llal addig kevergettem, am?g a cukor fel nem old?dott. Folyamatosan kevertem, hogy a cukor ne ragadjon le. (Ha elkezd leragadni, cs?kkenteni kell a h?t.) Ezut?n ?vatosan felforraltam, ?s folyamatosan kevergettem tov?bbi 10 percig. Amikor ez megvolt, hozz?adtam s?t, ?s hagytam h?lni p?r percig. Ezut?n fakan?llal ism?t er?teljesen kevertem 5 percig, am?g kicsit megszil?rdult a karamell. 

?t?nt?ttem a form?ba, ?s megpr?b?ltam elsim?tani, de a fenti k?pen j?l l?tszik, hogy ez mennyire siker?lt. Nagyon s?r? volt az anyag. Amikor teljesen kih?lt, betettem a h?t?be, b?r Jamie ?rja, hogy nem kell h?t?ben tartani, ?gy is 2-3 h?tig el?ll. 

P?r nap m?lva feldaraboltam ?s egyes?vel csokiba m?rtottam. A csokiz?shoz g?z f?l?tt felolvasztottam 2 t?bla ?tlagos fekete csokit, majd amikor felolvadt, levettem a g?zr?l ?s hozz?kevertem 1 t?bla 75%-os keser? csokit. ?ll?t?lag ezzel a h?kiegyenl?t?ses m?dszerrel f?nyes lesz a csokibevonat. Egyenk?nt beledobtam a csokiba a hideg karamelldarabokat, majd amennyi csokit siker?lt, lecs?p?gtettem r?la, ?s egy s?t?pap?rra tettem megdermedni. 

Persze nem lettek egyform?k a darabok, ?s amiket nem csomagoltam pap?rba, azok lettek a s?s karamell?s bonbonok, ahogy Viki nevezte ?ket.

Nagyon finom lett, b?r lehetett volna nagyobb darabokra v?gni. ?s f?leg egyform?ra.

Tov?bbi szaloncukrok, amiket ki kellene pr?b?lni:

1. ?cs Borit?l vajkaramell?s
2. Annusk?mt?l zsel?s
3. Lila F?ge s?skaramell?s

Napi cuki most a kar?csonyi aj?nd?kom Tom?t?l. Mindenki kapott egy hasonl? k?pet, ?s ott helyben sorba kellett ?ket rendezn?nk, hogy ?ssze?lljon egy j? kis sztori egy k?preg?nny?. Ha j?l eml?kszem, kap?sb?l legal?bb k?t t?rt?netet felv?zoltunk a 4 db k?pb?l. De lehet, hogy h?rmat is.

Hogy mi?rt pont ?n kaptam ezt a kaj?j?t f?lt? mos?medv?t, azt nem tudom!


Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/01/sos-k...

sponsored links

Keres?s