S?s cseresznyeszilva-lekv?r
sponsored links
Na, nem annyira s?s, de ennek a lekv?rnak nagyon kell kicsi s?z?s, szerintem. A vadon is sokfel? el?fordul? cseresznye m?ret?, s?rga vagy piros vagy ak?r eg?szen s?t?tk?k szilv?nak nagyon sok neve van: mirabol?n, fos?ka, loty?ka, poty?ka, cseresznyeszilva, ?nabona, m?rabora, n?rabora, korkodus. A 2022-es ?v kedvezett fel?nk ennek a gy?m?lcsnek, ?vek ?te nem j?l termett, de ebben az ?vben b?ven, ?gy t?bb alaklommal is f?ztem bel?le lekv?rt. Persze sok m?s is k?szz?lhet bel?le, err?l itt b?vebben. A gy?m?lcsh?sa v?ltozatos, ?des, zamatos, s?rgabarackos ?z? is van k?z?tt?k, ezt nyersen lehet legink?bb ?rez?kelni. Sajnos a mag k?r?l ?s gy?m?lcsh?j k?zel?ben viszont mindig el?g savany? a h?s is, ?gy lekv?rr? f?zve sok ?des?t?s kell neki. De a t?l sok cukor ?s m?s ?des?t? sem j?. Nekem ezt a probl?m?t a s?z?s oldotta meg. Van m?g egy gy?m?lcs, ahol nagyon bej?tt a s?, arr?l itt ?rtam. Elk?sz?t?s: A gy?m?lcs?ket v?zben annyira megf?ztem, hogy m?g egyben maradtak, majd a f?z?levet lesz?rtem, abb?l sz?rp, ivol? k?sz?lt. A gy?m?lcs?ket k?zzel ?sszet?rve passz?roztam, a h?ja ?s a mag nem maradt benne. A gy?m?lcsh?st ezut?n feltettem f?ni, picit megs?ztam, ?des?tettem cukorral (m?ssal is lehet), botmixerrel selymesre p?pes?tetem, majd ?lland? kever?s mellett s?r?tettem a kiv?nt m?rt?kig. K?zben k?stoltam, ?s ha kellett, m?g s?ztam, ?des?tettem. A s?z?s m?rt?ke ?zl?s k?rd?se. ?n annyira s?ztam meg, hogy ?pp csak sejteni lehet benne a s?t, de ?rezhet?en nem csak ?des. Lehet s?r?teni vagy eg?szen s?r?re zsel?s?teni pektinnel, agar-agarral vagy ak?r zselatinnal is. ?n pektinnel szoktam, ha nincs id?m hosszasan kevergetni. Teljesen j?l m?k?dik, de k?s?rletez?s picit. Nagyj?b?l tapasztalat alapj?n teszek a lekv?rba pektint, ?gy. hogy a cukorba keverem, majd belef?zve hagyom a lekv?rt kih?lni, hogy l?ssam, mennyire lesz s?r?. M?snap ?jra felf?z?m, ?s ha m?g nem el?g s?r?, adok hozz? m?g pektint. A k?pen nat?r joghurttal egy gyors desszert k?sz?lt ezzel a lekv?rral, de j?l l?tszik, milyen sz?p a sz?ne ?s milyen selymes.