S?rgar?pa-narancsleves fet?s-ol?vabogy?s pir?tott keny?rk?vel
sponsored links
Leves n?lunk nagyon gyakran asztalra ker?l, ez?rt igyekszem az egyszer? alapanyagokb?l k?sz?ltet is feldobni valami k?l?nlegess?ggel. Most ?ppen egy fet?s-olajbogy?s pir?tott keny?rk?t (crostini-t) k?n?ltam hozz?, amivel alaposan r?hib?ztam. Nagyon hozz?val? volt...
Hozz?val?k 4 szem?lyre:
2 bio-narancs
25 dkg fetasajt
12,5 dkg fekete ol?vabogy? (mag n?lk?l)
1-2 ek morzsolt szurokf? (oregano)
70 dkg s?rgar?pa
15 dkg krumpli
2 fej v?r?shagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis chili (el is maradhat)
225 ml ol?vaolaj
7 dl z?lds?g alapl?
1 bab?rlev?l
2-3 ?gacska kakukkf? (elhagyhat?)
baguette
krist?lycukor
s?, bors
A crostinihez az egyik narancsot forr? v?zben megmostam, lesz?r?tottam ?s a h?j?t nagyon v?konyan leh?moztam, finomra ?sszev?gtam (lehet egyszer?en lereszelni is). A fet?t ?sszemorzsoltam. Kb. 2 ek ol?vabogy?t v?kony karik?kra v?gtam, a marad?kot pedig felapr?ztam.
Egy t?lba ?sszekevertem a fet?t, a narancsh?jat ?s a felapr?zott ol?v?t. Megsz?rtam a szurokf?vel. F?lretettem...
A leveshez mindk?t narancs lev?t kinyomtam (a leh?mozottat is!), a r?p?t ?s a krumplit megh?moztam ?s nagyobb darabokra v?gtam.
A hagym?t ?s a fokhagym?t megpucoltam, felapr?ztam. (Ha tesz?nk bele chilit, ezt ?gyszint?n...)
4 ek olajat egy nagyobb faz?kban felforr?s?tottam ?s a hagym?t, fokhagym?t ?vegesre p?roltam. Hozz?dobtam a r?p?t, krumplit (chilit), s?val, borssal ?zes?tettem. Fel?nt?ttem a z?lds?g alapl?vel ?s a narancsok lev?vel.
Hozz?tettem a bab?rlevelet ?s kakukkf?vet, majd f?lig lefedve, alacsony h?m?rs?kleten kb. 25 percig f?ztem, mire a z?lds?gek megpuhultak.
K?zben a baguettet viszonylag v?konyra felszeleteltem ?s megpir?tottam.
(Ha valaki t?k?letesen akarja, akkor erre a legjobb, ha a s?t?ben s?ti. El?tte a keny?rszeletek mindk?t oldal?t egy kis ol?vaolajjal meg kell kenni, s?t?pap?rra helyezni ?s 180 fokos s?t?ben, kb. 8 perc alatt aranysz?n?re s?tni.)
A megf?tt levesb?l kihal?sztam a bab?rlevelet (?s a kakukkf? ?gacsk?t) ?s a levest p?r?s?tettem, mik?zben a marad?k ol?vaolajat is hozz??nt?ttem.
Cukorral, s?val, borssal ?zes?tettem.
A keny?rszeleteket megkentem a feta-ol?va kenc?vel ?s a felkarik?zott ol?vabogy?val a forr? leveshez k?n?ltam.
Nagyon k?l?nleges, izgalmas ?zvil?got hozott.