S?lt padlizs?nos shakshuka

2023-11-07

sponsored links

Az is m?r r?gi v?gyam volt, hogy shakshuk?t csin?ljak, vagy hogy k?stoljak, amikor j? kis reggeliz?helyeket pr?b?ltunk ki a csal?dommal (Edison&Jupiter, Bri?s, Cafe Brunch Budapest). Ott sokszor nehezemre esett nem ezt v?lasztani, mert mindig gy?z?tt az Eggs Beny, ?gy azt hiszem, ?n m?g sosem ettem shakshuk?t (majdnem biztos, hogy nem, b?r a mem?ri?m m?r nem a r?gi). Nem is tudom, mit?l shakshuk?sodik egy kaja, tal?n att?l, hogy t?k?rtoj?sok s?lnek a tetej?n. Merthogy b?rmib?l k?sz?lhet shakshuka, de egy biztos: a tetej?n van toj?s. Amikor Ottolenghibe beleszerettem, akkor a weboldal?r?l is els?k?nt egy shakshukareceptet mentettem el a kedvencekbe, egy ?deskrumplisat. Hamarosan azt is kipr?b?lom, csak le kellene ford?tani a recit (kommentbe j?hetnek a ford?t?sok, de ha nem j?nnek, akkor is megcsin?lom, nyugi!). 

?s h?t az van, hogy im?dom a padlizs?nt ?s im?dom a t?k?rtoj?st ?s im?dok mindent, ami ilyen egzotikus, mint ez a kaja. Biztos, hogy csili?rd vari?ci? van shaksuk?ra (pont annyi, mint a lecs?ra), ?s ezt a padlizs?nosat az?rt v?lasztottam els?nek, mert nemr?g ?rkezett megint h?rom darab nyugd?jazott padlizs?n a z?lds?gboltb?l. (A nyugd?jat az?rt emlegetem ennyit, mert mindj?rt nyugger leszek, alig v?rom.)


Hozz?val?k:
  • 2 db k?zepes padlizs?n
  • 4 sz?l ?jhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 ev?kan?l s?r?tett paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma h?j?ban megs?tve (vagy egy eg?sz fej is lehet)
  • s?, bors, f?l te?skan?l kakukkf?
  • 3-4 db toj?s
  • 1 chilipaprika (ezt elfelejtettem, pedig volt itthon, nyaf)
  • pici cukor, ha nagyon savany? a paradicsom
A padlizs?nokat k?ssel megszurk?ltam, ?s a fokhagym?val egy?tt 200 fokon l?gkever?ssel megs?t?ttem. A fokhagymagerezdeket ?gy, hogy h?jast?l megcs?p?gtettem ol?vaolajjal, ?s betekertem egy aluf?li?ba. A fokhagym?nak el?g kevesebb id? is, sz?val szerintem r??r az utols? 10-15 percre betenni. (Ha egy eg?sz fej fokhagym?t haszn?lsz, akkor csak a tetej?t kell lev?gni ?s ?gy s?tni, f?lia nem kell. Nem mertem egy eg?sz fej fokhagym?t beletenni, mert este moziba k?sz?ltem.) J? puh?ra kell s?tni ?ket. 

Amikor megs?ltek (sajnos nem m?rtem az id?t, de k?nny? ellen?rizni, csak bele kell sz?rni egy k?st, hogy el?g puha-e), ?s kicsit kih?ltek a padlizs?nok, akkor kezdtem a f?z?st: a tes?mt?l kapott vadi?j Tefal serpeny?mben egy kis olajon puh?ra dinszteltem a 4 sz?l ?jhagym?t egy f?l te?skan?l kakukkf?vel. Kb. 3 perc volt. Hozz?adtam a s?r?tett paradicsomot, majd a k?t h?jatlan?tott ?s felkock?zott paradicsomot. (Ekkor k?ne a chilipaprik?t is hozz?adni, de elfelejtettem.) Alacsony h?fokon (4-es fokozaton a ker?mialapon) f?ztem, am?g a paradicsom ?sszeesett. Csak p?r perc volt ez is a szuper serpeny?ben. S?ztam ?s borsoztam. 


Az?rt le?rom azt is, hogy a paradicsomokat legk?nnyebb ?gy h?jatlan?tani, hogy kereszt alakban be kell v?gni a tetej?t, ?s egy kicsi ed?nybe tenni, forr? vizet r??nteni (v?zforral?), hogy ellepje, ?s p?r percig ?gy hagyni. Egy ilyen kezel?s ut?n m?r k?nnyen lecs?szik a h?ja.

Am?g a felkock?zott paradicsomok puhultak a vadi?j Tefal serpeny?mben, addig a kr?mesre s?lt padlizs?nnak leh?ztam a h?j?t, ?s a szint?n kr?mesre s?lt fokhagym?kat kinyomtam a h?jukb?l ?s mindet apr?ra v?gtam k?ssel, kicsit p?pesre. Ezut?n a paradicsomos alaphoz adtam ?ket, ?s ?sszekevertem. P?r percig f?ztem, k?stol?s ut?n m?g egy picit megs?ztam ?s egy csipet cukrot is adtam hozz?, mert nagyon savany? volt.

P?r perc f?z?s ut?n (5-8 p?) 3 toj?st egyenk?nt fel?t?ttem egy kis t?lk?ba, onnan a padlizs?nos alap tetej?re cs?sztattam, ?s amikor mind a 3 benne volt, r?tettem egy fed?t a serpeny?re. Tov?bbi 8 percig f?ztem ?gy, k?zben sz?pen kifeh?redett a feh?rje, ?s m?g remeg?s-foly?sra f?tt a s?rg?ja. Olyan 6 percn?l megs?ztam, megborsoztam a toj?sokat, ?s apr?tott petrezselyemmel megsz?rtam az eg?szet. Visszatettem a fed?t a marad?k 2 percre. Annyira finom volt!

Napi cuki Penny, aki rohadtul tud f?zni, ha nem megy a f?t?s. Teh?t ilyenkor Mazsi k?rbej?rja a t?rsash?zat, ?s megszereli a f?t?st, mert az m?r m?gse lehet, hogy ez a cica ?gy f?zzon:


?n pedig j? s?r? shakshuk?val ?s remeg?s t?k?rtoj?sokkal meleg?tem magam. Csak az a baj, hogy nem lenn?k j? veget?ri?nus, mert 2 t?k?rtoj?st ?s a hozz? tartoz? padlizs?nos ragut megettem egy kis keny?rrel, ?s tov?bbra ?s farkas?hes voltam. Pedig az a recept, amib?l kiindultam, 4 f?re ?rja ezt a mennyis?get. Mind a 4 f?t meg b?rtam volna enni, de visszafogtam magam. Egy kis h?s vagy hal nem lett volna rossz. De az?rt a moziban nem haltam ?hen, ja, ?s igen, mondom m?ris, a Magyar?zat mindenre-t n?zt?k meg R?k?val.

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/11/padli...

sponsored links

Keres?s