S?lt libacomb M?rton-napra
sponsored links
M?r megint majdnem elfelejtettem k?zz? tenni ezt a receptet M?rton-napra. ?vekkel ezel?tt k?sz?lt, az?ta sem kaptam libacombot, ami tal?n nem is olyan nagy baj a mai ?rakat l?tva. Az?rt az ?nnep az ?nnep, ?s kar?csonykor is esz?nk majd halat. Rem?lem, legal?bb is. M?rton nap ?ppen ma van, de katolikus testv?reink k?z?l sokan b?jt?lnek p?ntekenk?nt, de az?rt j? lesz ez a recept holnap is. Meg j?v?re is.
Hozz?val?k:
2 libacomb
s?, bors
egy-egy csipet kakukkf?, rozmaring, szerecsendi?, major?nna
zsirad?k
(bor)
-k?ret:
krumpli,
s?, bors
lila hagyma
alma
Elk?sz?t?s:
Elk?sz?t?s:
A h?st bef?szerezz?k, majd ?llni hagyjuk legal?bb egy ?r?t, de jobb, ha egy ?jszak?n ?t, hogy j?l ?tj?rj?k a f?szerek. Akkor b? zsirad?kban, lehet?leg liba vagy kacsah?jban feltessz?k s?lni lass? t?z?n. Amikor m?r kezd puhulni, akkor egy tepsibe rakjuk a k?r?t?st, r? a combokat, ?s addig s?tj?k, am?g minden elk?sz?l. A k?ret tetsz?s szerinti ?ssze?ll?t?sban ker?lhet a tepsibe. A lib?hoz j?l illenek az ?des ?zek, ez?rt a hagyma is ink?bb lila legyen.
T?lalj?k p?rolt feh?r-vagy v?r?s k?poszt?val is.
Bibli?s elm?lked?s:
M?rton napj?n Szent M?rtonr?l szoktak megeml?kezni katolikus testv?reink, aki Kr. u. 306-ban Szombathelyen sz?letett, majd Tours v?ros?nak p?sp?kek?nt szolg?lt A protest?nsok ugyan nem im?dkoznak szentekhez, csak Krisztuson kereszt?l az Aty?hoz, de ?lete, azt gondolom, p?lda lehet mindny?junk sz?m?ra, hiszen kegyes, seg?t?k?sz ember volt. Pog?ny, r?mai csal?dban sz?letett, de hamar vonz?nak tal?lta a kereszt?nys?get, ?s megt?r?se ut?n komoly hitt?r?t? munk?t v?gzett. A legenda szerint egyszer kett?v?gta a k?peny?t, ?s egy n?lk?l?z? koldusnak adta egyik fel?t. M?rton napon lib?t szoktak s?tni arra eml?kezve, hogy M?rton szer?nys?g?ben elb?jt, amikor p?sp?kk? akart?k v?lasztani, de a lib?k g?gog?sa jelezte, hogy hol van.
Szent M?rtonr?l b?vebben:
?lett?rt?net?t olvasva nagyon meghat?dtam, amikor arr?l ?rtak, hogy ?desanyj?t ? keresztelte meg.