S?lt ?desburgonya friss f?g?vel Ottolenghit?l, amit ?va pr?b?lt ki

2023-11-11

sponsored links

Ez most kicsit szokatlan bejegyz?s lesz, mert nem ?n k?sz?tettem, r?ad?sul szinte sz?r?l sz?ra ?rom le az eredeti receptet. Anna kivette nekem a k?nyvt?rb?l Ottolenghi Jeruzs?lem c?m? szak?csk?nyv?t. Mint tudjuk, akkor szerettem bele ebbe a szak?csba, amikor z?lds?geket s?t?ttem s?t?ben az ? receptje alapj?n, r?ad?sul m?g narancs is s?lt a z?lds?gek mellett, ?s eszm?letlen?l finom volt a v?geredm?ny. Nekem el?tte m?g sosem siker?ltek a s?t?ben s?lt z?lds?gek. Mindig t?l puh?k voltak, mind egyforma ?z?, ?s t?bbnyire mind ?des. Vagy a sok extr?m f?szert?l meg nem is hasonl?tottak saj?t magukra. Sejtettem, hogy ennek finomnak k?ne lennie, de nem ?zlett szinte sosem. Viszont amikor ezt megk?stoltam, sietve ut?nan?ztem a sr?cnak, mert szerettem volna m?g t?bb receptj?vel megismerkedni. Hozz? kell tennem, hogy ?va is kipr?b?lta azt a s?lt z?lds?ges receptet, de neki nem j?tt be.

Azt?n megpr?b?ltam kivenni a k?nyvt?rb?l legal?bb egy szak?csk?nyv?t, de a mienkben csak egy ?dess?ges volt, az nem ?rdekelt. Anna k?nyvt?r?ban t?bbf?le is volt, ?s ezt kik?lcs?n?zte nekem, ?s szeg?nyem haza is cipelte, sok m?s k?nyvvel egy?tt. R?ad?sul pont nem bring?val ment. Ez a k?nyv m?sf?l kil?! ?va pedig, am?g n?luk volt p?r napig, gyorsan megcsin?lta az els? receptet bel?le, amihez ?pp minden volt otthon. Sz?val ezt a receptet most a k?nyvb?l ?rom ki, mert szerintem ?va pont ?gy csin?lta, ahogy ?rva vagyon, ?s majd egyszer ?n is szeretn?m elk?sz?teni, de lehet, hogy addigra vissza kell m?r vinni a k?nyv?rba (nyaf). F?leg, hogy legk?zelebb j?v?re lesz friss f?ge.

Eredeti fot? a k?nyvb?l:

Hozz?val?k:

  • 4 kis ?desburgonya (?sszesen 1 kg)
  • 5 ev?kan?l ol?vaolaj
  • 40 ml balzsamecet
  • 20 gramm krist?lycukor
  • 12 ?jhagyma, hossz?ban f?lbev?gva, 4 cm-es darabokra v?gva
  • 1 piros chili v?kony szeletekre v?gva
  • 6 friss, ?rett f?ge (?sszesen 240 g) negyedekre v?gva
  • 150 gramm puha kecskesajt, sz?tmorzsolva (elhagyhat?)
  • s?, bors
Az ?desburgony?t hossz?ban v?gjuk kett?, majd a feleket ism?t hossz?ban 3 hossz? gerezdre, ?s keverj?k ?ssze 3 ev?kan?l ol?vaolajjal, 2 te?skan?l s?val ?s egy kev?s fekete borssal. Ter?ts?k sz?t a gerezdeket h?jukkal lefel? egy tepsire, ?s s?ss?k kb. 25 percig, 220 fokon l?gkever?ssel (g?zs?t? 9-es fokozat), m?g az ?desburgonya megpuhul. Ha k?sz, vegy?k ki ?s hagyjuk kih?lni.

A balzsamecetet a cukorral forraljuk fel egy kis l?bosban, majd vegy?k kicsire a l?ngot ?s f?zz?k 2-4 percig, m?g bes?r?s?dik. M?g azel?tt h?zzuk le a l?bost, hogy az ecet m?zs?r?s?g?v? v?lna, mert h?l?s k?zben tov?bb s?r?s?dik. Adjunk hozz? egy csepp vizet a t?lal?s el?tt, ha t?l s?r? lenne a locsol?shoz. (Ha az elk?sz?t?st meg szeretn?nk sp?rolni, k?sz balzsamkr?met is v?s?rolhatunk.)

Rendezz?k el az ?desburgony?t egy nagy t?lon. Forr?s?tsuk fel a marad?k olajat egy k?zepes l?bosban, tegy?k bele az ?jhagym?t ?s a chilit. Pir?tsuk k?zepes l?ngon 4-5 percig, keverj?k gyakran, hogy a chili ne ?gjen meg, majd kanalazzuk az olajat, a hagym?t ?s a chilit az ?desburgony?ra. Dugdossuk a f?g?t a gerezdek k?z?, ?s locsoljuk meg az eg?szet a balzsamkr?mmel. T?laljuk szobah?m?rs?kleten, a sajttal megsz?rva, ha haszn?lunk.

?va el volt ?julva t?le. Azt?n tal?lt egy szilv?s-kr?msajtos s?t?t?ksal?t?t, ami nagyon hasonl?t erre a sal?t?ra, ?s ezt meg ?n akartam megcsin?lni. Meg is vettem a szilv?t, de azt?n m?s lett bel?le, majd ?rom azt is.

Napi cuki Anna reggeli fot?i a k?d?s Budapesten. El?sz?r egy holl?


Azt?n a Szabads?g-h?d,


Azt?n a Pet?fi-h?d


Nagyon szeretn?m, ha ?gy tudn?k fot?zni ?n is!

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/11/sult-...

sponsored links

Keres?s