Rózsás & málnás pillecukor csokiburokban

2014-03-03

sponsored links



Bár alapesetben nem szeretem a bolti pillecukrot, a házi változatra nagyon rákattantam mostanában: készült málnával, Meyer citrommal és cuki szív alakban meggyel is az elmúlt hetekben. Kíváncsi voltam még, milyen lenne a pillecukor, ha csokiburokba kerülne, úgyhogy tettem ezzel is egy próbát. Ebben a változatban az tetszik, ahogy a roppanós csokiburok éles kontrasztot alkot a habos-levegõs pillecukorral. Szerintem akkor érvényesülhet jól a pillecukros töltelék, ha relatíve nagyobb mélyedésekkel rendelkezõ formába töltjük.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Szirup:
- 20 g akácméz
- 50 g cukor
- 13 g málnapüré
Pillecukor keverék:
- 15 g málnapüré + 3 lap zselatin (= 6 g)
- 20 g akácméz
- 13 g málnapüré
- pár csepp rózsavíz
Csokiburok:
- 250 g étcsokoládé
- 30 g fehér csokoládé
- matcha por
- liofilizált feketeribizli-por (vagy céklapor vagy fekete ribiszke liszt)



A csokiburkot készítem el elõször. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd elfelezem: az egyik felét matcha porral, a másik felét pedig liofilizált feketeribizli-porral színezem. Ecset vagy eldobható gumikesztyûbe bújtatott mutatóujj segítségével összemaszatolom a forma mélyedéseit mindkét színnel egymás után. Ezután megolvasztom és temperálom az étcsokoládét, majd elkészítem a csokiburkot a polikarbonát formában. Hûtõbe teszem a formát, míg a csokiburok meg nem szilárdul.

Jöhet a pillecukor. Egy kisebb lábasba kimérem a szirup hozzávalóit: a mézet, a cukrot és a málnapürét. Az elektromos mixer táljába kimérem a pillecukor keverékhez a mézet és a 13 g málnapürét. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A 15 gramm málnapürét mikróban vagy a tûzhelyen csípõsre (kb. 80 fok - ne forrjon!) melegítem, és ebben oldom fel a kicsavart zselatinlapokat. A lábast a szirup hozzávalóival a tûzhelyre teszem és melegíteni kezdem lassú tûzön, míg a cukor fel nem olvadt. Ha már felolvadt, nagyobb hõfokra kapcsolok, és 114 fokig melegítem a szirupot. Ekkor beindítom az elektromos habverõt, és alacsony fokozaton járatva, folyamatos keverés mellett a szirupot a keverõtálban lévõ keverékhez adom, majd pár pillanattal késõbb a feloldott zselatint is hozzáadom. Ekkor az elektromos habverõt a legmagasabb fokozatra kapcsolom, és így keverem a masszát jó öt percig. Ezalatt a pirosas színû massza halvány pink színûre vált, habos-levegõs lesz, és megnégyszerezõdik a mennyisége. Ha eléri ezt az állapotot, hozzáadom a rózsavizet is. A kész pillecukrot habzsákba kanalazom, és ezzel töltöm meg a bonbonforma kicsokizott mélyedéseit, hagyva helyet a lezáráshoz. (A maradék pillecukorból kis halmokat nyomtam étolajjal nagyon vékonyan átkent sütõpapírra, majd ezeket másnap megforgattam porcukor és keményítõ 1:1 arányú keverékében.) Kb. egy órán keresztül hagyom száradni a pillecukros tölteléket a formában.

A kimaradt étcsokoládét újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Jó félóra hûtés után kifordítom a bonbonokat a formából.



Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/03/rozs...

sponsored links

Keres?s