Rózsaszörp tartósítószer nélkül
sponsored links
Nem vagyunk nagy szörp fogyasztók, leginkább vizet iszunk, akkor is, ha nem szomjazunk.
Szerencsére tudja ezt mindenki a családban, így nem kell senkit a vízivás fontosságára figyelmeztetni :)
(Elõzõekben már többször kifejtettem véleményem a vízrõl, a vízivás jelentõségérõl.
A lényeg: testünk igen jelentõs része víz. Így a vizet kell pótolni: a víz, pedig víz.
Minden más ami nem tiszta víz, az táplálék, a tea is. Folyadék, de nem víz.)
(Elõzõekben már többször kifejtettem véleményem a vízrõl, a vízivás jelentõségérõl.
A lényeg: testünk igen jelentõs része víz. Így a vizet kell pótolni: a víz, pedig víz.
Minden más ami nem tiszta víz, az táplálék, a tea is. Folyadék, de nem víz.)
Persze túl unalmas lenne, ha néha nem kényeztetnénk magunkat natúr rostos ivólevekkel
(pont ma készítettem sárgabarackból),
friss gyógyteákkal, "rezgésvizekkel", turmixokkal, szörpökkel, csupa finom, házilag,
tartósítószer nélkül (és többnyire cukor nélkül, kivétel persze a szörp) eltett finomságokkal.
Vannak megszokott ízek, de rendszerint kerülnek a kamrapolcra olyanok is,
amik még nem próbáltak, vagy próbáltak, de ilyen-olyan ok miatt nem minden évben kerül rájuk sor.
Nos, az idén szerencsére bõségesen virágzott a rózsa elsõre, így a szokásos szárításon,
méz ízesítésen és rózsaszirupon túl, készülhetett kevéske szörp is.
Semmi túlbonyolítás :) a rózsaszirmokat egy éjszaka citromos vízben áztattam,
majd másnap tettem hozzá cukrot, az egészet felforraltam, szûrtem és forrón üvegekbe töltöttem.
Csavarral lezártam, illetve dupla réteg celofánnal zártam (amelynek nem volt csavarja)
és száraz dunsztba tettem, hogy lassan hûljön ki, biztosítva ezzel az eltarthatóságát.
24 óra múlva címkéztem és mehetett a kamrapolcra.
Rózsaszörp
Hozzávalók
25 dkg frissen szedett rózsaszirom
50 dkg cukor (vagy más édesítõszer, ízlés szerint akármi)
2 db friss citrom leve
2 liter víz
Este a frissen szedett szirmokra öntöttem a vizet, belefacsartam a citromok levét,
lefedtem és hûvösre tettem reggelig.
Reggel, ráöntöttem a cukrot és felforraltam.
Átszûrtem, a szirmokat jól kinyomkodtam (a kiázott szirmok a komposztra kerültek).
Újra forraltam rajta egyet -tényleg csak felforrjon, nem fõztem- és tiszta -tökéletesen tiszta-
üvegekbe töltöttem. 2-3 db már megszárított rózsaszirommal díszítettem.
(Nem ajánlom, hogy friss rózsaszirmot tegyünk az üvegbe és a szárítottból is csak kevéskét.)
Lezártam és a száraz dunsztba raktam.
A befõzés, általam írt szabályairól és a száraz dunsztról bõvebben itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html
A rózsaszörphöz mindenképpen olyan rózsát válasszunk, amely nem volt permetezve.
Csakis azokat a szirmokat szedem le, amelyek adják magukat...
nem tépem, gyengéden megfogom, ha akar jön, ha nem, akkor marad....
Választhatunk bármilyen színû szirmokat, íze, illata mindnek van.
Az enyém többszínû rózsából készült, volt benne fehér, sárga, kevés piros, és sok-sok illatos rózsaszín.
Halovány lett, olyan pastellrózsaszín. Szeretem.
A képen erõsebb a színe (?) a valóságban világosabb....
Felbontás után hígítjuk, majd a maradékot hûtve tároljuk.