Rózsafánk
sponsored links
Tudom már lement a farsang, de a receptes füzetemet nézegetve, belebotlottam ebbe a fánk típusba, amit igencsak elfelejtettem az évek alatt. Aztán meg amúgy sem sütöttem még idén, meg nálunk nem csak farsang idején készül fánk, így gyorsan neki is álltam.
Lassan már fánk könyvjelzõt is rakhatok az oldalra, mert olyan iramban gyarapszik a repertoár.
Hozzávalók:
- 400 g liszt (fele-fele rétes és sima)
- 1 csomag sütõpor
- 1 púpozott evõkanál porcukor
- csipet só
- 60 g vaj (hidegen)
- 4 tojás sárgája (a poharat amibe leütöttük a sárgákat, ne mossuk ki, mert a benne maradt tojássárga maradékával össze tudjuk ragasztani a korongokat.)
- 2-3 kanál tejföl
- 2 evõkanál rum
Elkészítés:
- A tojások fehérjét dupla nejlonzacskóban fagyasszuk le késõbbi felhasználásra. Vagy még aznap készíthetünk belõle Pavlovát, vagy Angyalok eledele nevû kuglófot.
- A lisztet a sóval, porcukorral, sütõporral összekeverjük, majd a sajtreszelõn lereszelt vajjal elmorzsoljuk.
- A tojással, rummal és annyi tejföllel, hogy összeálljon, könnyû tésztát gyúrunk.
- Egy nagy lábosba bõ zsírt vagy olajat forrósítunk.
- A tésztát vékonyra (kb. 3 mm) kisodorjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval egyforma számú korongokat szaggatunk. Ollóval bevagdossuk a széleiket és egy nagyobbra egy kisebb korongot ragasztunk a pohár alján maradt tojássárgákkal, majd a kis virágunk közepét nyomjuk össze az ujjunkkal.
- A forró zsiradékban mindkét oldalukat aranyszínûre sütjük.
- Ha netán mégis szétesnének akkor se keseredjünk el, mert lekvárral nutellával összeragaszthatók.
- Papírtörlõre szedjük õket és bõségesen szórjuk porcukorral.
- Lekvárral és nutellával töltsük be a rózsák közepét.
Jó étvágyat!