Rókagombás szendvicskrém

2018-06-12

sponsored links

A minap belefutottam a fészen egy cikkbe. Érdemes elolvasni, ha valakit érdekel a környezet védelme is, nem csak a gasztronómia.

"Sosem értettem igazán az élelmiszertrendeket. Mármint értem, hogy mi a funkciójuk, de az értelmüket nem. Hogyan lehet egy élelmiszer felkapott? Hogyan jöhet divatba vagy mehet ki a divatból egy élelmiszer? A divatban egy tervezõ létrehozhat egy új esztétikumot, amely sikeres lehet egy darabig mielõtt végül idejét múlttá válik, majd a tömegek rákapnak az Új Nagy Dologra ? ezt értem én, de az élelmiszer egészen más.
Be kell vallanom, hogy ez félig-meddig retorikai kérdés: azért trendi, mert trendi emberek eszik, mert a húszas és harmincas éveikben járó, sok Instagram-követõvel rendelkezõ kozmopoliták szeretnek esztétikailag tetszetõs képeket posztolni a divatos, felkapott, Monsanto-mentes összetevõkbõl készített ételeikrõl, az egész közösségi média szerte. Néha ezt egészségügyi okokból teszik, néha nem. De akárhogy is, ez még mindig elég abszurd.

Vegyük a quinoa példáját. Ezzel a dél-amerikai gabonával egy hippi barátom ismertetett meg, aki hétvégente elõszeretettel sétál mezítláb az angol vidéken, és az ?energiáról?, valamint az ?univerzumról? beszél, minden irónia nélkül. Peru és Bolívia egyes részein, ahol évezredek óta termesztik, a quinoa ugyanúgy a helyi táplálkozás egyik sarokkövévé vált, akárcsak a rizs Ázsiában vagy a kenyér Európában. Azonban a nyugati kereslet megnövekedésének következtében az ára 2006 és 2013 között megháromszorozódott.
Ennek az idõszaknak a végére a quinoa drágább lett Limában, a perui fõvárosban, mint a csirke, nem beszélve arról, hogy a kínálat is csökkent, mivel nagyobb haszonnal kecsegtetett azt a pénzes tengerentúli piacokra exportálni. Ez arra kényszerítette a helyi lakosságot, hogy a pénzébõl olcsó, nyugati gyorsételeket vásároljon, mert csak azokat tudta megfizetni. Ennyit az egyetemes szeretet hippi ideájáról.

Van ebben valami szörnyen ironikus. A középosztálybeli liberálisok, akik vegán kávézókban fogyasztják el villásreggelijüket, és képeket töltenek fel a quinoa salátájukról vagy avokádós pirítósukról az Instagramra, valószínûleg úgy tekintenek az étkezési szokásaikra, mint a belsõ nyitottságuk jelére, pedig ez valójában vitathatatlanul a gyarmatosítás legújabb változata. Ahogyan a britek kifosztották Indiát annak teájáért és fûszereiért, úgy ez a modern berendezkedés is az erõsebb pénzügyi hatalmak fölényét biztosítja a szegényebb és kétségbeesett kisebb hatalmak felett. Persze van egyfajta gazdasági csere, és azért nem hasonlítható a rabszolgaság borzalmaihoz, de attól ez még mindig tiszta kizsákmányolás. A pénz csak egy civilizált felszínt biztosít neki, és arra szolgál, hogy egy kissé megnyugtassa a lelkiismeretünket."





Mivel az idei tavasz és nyár is meglehetõsen csapadékos volt eddig, szép számmal jelentek meg az erdei és mezei gombák. Teli a piac vargányával, galambicával, de van szegfûgomba is. No és rengeteg a rókagomba - épp ezért most az ára sem olyan õrült magas. Mivel volt készen ebédünk, csak pár darabot vettem a vacsorára készítendõ krémhez.

Hozzávalók 4 fõre:
15 dkg rókagomba
1 evõkanál barna vaj, de a sima is jó
1 mascarpone (25 dkg)
20 dkg brinza (juhtúró)
1 nagyobb gerezd fokhagyma

pár csepp citromlé


A gombát tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra. A fokhagymát pépesítsd vágódeszkán kés élével. Egy kisebb serpenyõben a vajon kevés sóval süsd meg a gombát, egészen addig, míg levet ereszt, aztán a levét fõje el, s piruljon is meg kissé a gomba. Zárd alatta a lángot, tedd hozzá a fokhagymát és kevergesd, míg kissé meglágyul markánssága a forró serpenyõben. Aztán tedd át egy késes aprítóba vagy turmixba, pörgess rajta kettõt-hármat míg jó apró lesz a gomba - majdnem pépes -, s végül add hozzá a túrót, mascarponét is, sózd, pici citromlét is cseppents hozzá, s kevertesd el jól a masinával.




Pirítóssal, vagy sütõben natúr sült újburgonyával isteni. Kínálj hozzá paradicsomot, uborkát, újhagymát, csípõs zöld paprikát.
Ezt a krémet készítheted vargányával, szegfûgombával, fekete tölcsérgombával, õzlábbal, vagy más, ízletes erdei gombával is.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/06...

sponsored links

Keres?s