Rókagombás, spenótos húsgombócleves
sponsored links
A rókagomba finom, és az ételben is dekoratív gomba, így mindig öröm, ha adja az erdõ. Semleges ízû, de nagyon jó állagú, én szeretem levesben, szószban, pirítóson, pizzán, kenyérlángoson, pirítva és mindenhogy másképp.
Ezúttal egy gazdag levest készítettem belõle, húsgombóccal, sok zöldséggel, és hajdinabetéttel. Egytálételként is megállja helyét.
Elkészítés, hozzávalók:
- rókagomba egy jó maroknyi
- gyökérzöldségek (sárgarépa, zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér) karikára vágva, illetve kockázva vegyesen, két csészényi
- darát hús, 10 dkg
- bébispenót
- petrezselyemzöld, pár szál
- vöröshagyma, egy apró fej egészben
- fokhagyma, 2 gerezd
- fûszerek: só, õrölt fekete bors, õrölt köménymag, pici citromlé és egészen pici reszelt citromhéj
- zsír vagy olaj, 1 kanálnyi
- hajdina, két evõkanálnyi (elõzetesen beáztatva)
A rókagombát megtisztítva feldaraboltam, a darált húst sóval borssal, kis õrölt köménnyel, reszelt fokhagymával fûszereztem és apró gombócokká formáztam. Egy gerezd apróra vágott fokhagymát és a kis fej vöröshagymát egészben, zsiradékon pirítottam, mikor a fokhagyma már illatozott, hozzáadtam a gyökérzöldségeket és felöntöttem vízzel. Amikor a víz forrni kezdett egyenként beletettem a húsgombócokat, majd pár perc fõzés után a rókagombát, hajdinát és az apróra vágott spenótot, valamint petrezselymet is. A húsgombócok megpuhulásáig még pár percig fõztem, majd lefedve, forrón állni hagytam, miközben a hajdina is biztosan teljesen megpuhult. Citromlével és citromhéjjal még fûszereztem, valamint kóstolás után beállítottam az ízeket.
A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!