Róka- és galambgombás, szamócás rozspirítós

2018-05-31

sponsored links

A tavaszi róka- és galambgomba-szezon egybeesik az erdei és a kerti szamócák érésével. A szezonális gyümölcsök enyhén savanykás, édeskés, zamatos íze salátákhoz, sós ételekhez is finom. 
Nekem nagyon ízlett galamb- és rókagombás, sõt vargányás pirított raguszerû, gombás ételekben, ahol a szaftot a vaj és a gomba visszasütött leve adják, ezt lehet körettel enni vagy bruschetta-szerûen pirítósra halmozni. Rizottóban is nagyon jól passzolt a gomba és a szamóca egymáshoz. 

A rókagomba és a galambgombák  sütve fõzve is jó állagú gombák, de nagyon jellegzetes, fûszeres gombaízük ízük nincs, így érdemes õket fûszerekkel gazdagon készíteni.


Elkészítés, hozzávalók:

- róka- és galambgombák összevágva
- néhány friss medvehagymalevél és / vagy 1-2 fokhagymagerezd
- friss petrezselyem összevágva 
- néhány szem szamóca vagy erdei szamóca
- vaj + olaj a gomba és a zöldségek pirításához (a vaj, ha olajjal keverve használjuk, nem ég meg)
- fûszerek: só, fekete bors, reszelt, friss citromhéj 

- pirított rozskenyér

A gombát vaj+olaj keverékén a levélzöldségek és a fokhagyma felével és a fûszerekkel,  kevergetve lepirítottam, kicsit le is sülhet. Mikor készre pirult, hozzáadtam a levélzöldségek és a fokhagyma másik felét is. Forrón összeforgattam ezekkel is, majd még forrón hozzáadtam az összevágott szamócát is, de azzal már nem pirítottam tovább. Legvégül kevés friss reszelt citromhéjjal ízesítettem, és kóstolás után, ha kellett még borsoztam, sóztam. Még melegen a pirított rozskenyérszeletekre halmoztam. Gyorsan elfogyott.  


hasonló ételek:

galambgombás rizottó szamócával

vargánya-, galamb- és rókagomba ragu pirítósra vagy körethez, 
erdei szamócával
erdei szamóca
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,



Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/05/roka...

sponsored links

Keres?s