Rétes helyett
sponsored links
Az ötlet onnan indult, hogy több részletben vitamindús gyümölcslét készítettünk télire. A gümölcslé üvegben végezte, és a vissza maradt gyümölcshúsból pedig bármilyen töltelék lehet.
Most éppen rizs lapból, rétesféle ???????
A rizslapokat forró vízbe 2 másodpercre beletettem és már töltöttem is. Egy evõkanálnyi töltelék és feltekertem, mint egy töltött káposztát! A gyümölcshús mennyisége 50 dkg volt, s ehhez 3 evõkanál eritritet és 25 dkg darált diót adtam.
Tepsire raktam. A tetejét Ez Coat olaj sprével lefújtam. 200 fokos sütõben 20 perc alatt megsült. Nem kell megijedni az árától, mert nálam egy évig biztos elegendõ, pedig elég sokat használom. S nem beszélve arról, hogy még kalóriát sem tartalmaz, ha okosan fújjuk.
Kínáló tálra raktam és tetejére Eritrit port szitáltam rá.
És akkor a töltelékrõl. Mint írtam már három nagy eltevésünk volt különbözõ gyümölcsökbõl (télire), de arra mindig vigyáztunk, hogy a megfelelõ vitamin tartalom mind a gyümölcsökben, mind a lében megmaradjon. Volt, amikor hõkezeltük, de volt amikor száraz dunsztba raktuk. Mindkét fajta eltevési módszer tökéletes!
A teljesség igénye nélkül a gyümölcsök, de csak azért, mert minden nem fért el az asztalon, késõbb meg elfelejtettem fotózni, illetve idõm sem volt, mert haladni kellett. A lényeg így is látszik, Cékla, citrom, lime körte, sütõtök, alma, cukkini, grapefruit, narancs, kivi s az elmaradhatatlan gyömbér.
Kóstolással döntöttük el, hogy kell-e még bele valami, de nem! - a gyümölcsök olyan finomak, édesek voltak, hogy csupán -ehhez a 15 liternyihez- 4 dkg sót és fél dl folyékony édesítõt adtunk. Fogyasztáskor még lehet hígítani, mert bizony ez elég sûrû lett, de legalább kevesebb üveget kellett megtölteni. Fogyasztáskor ráérünk pótolni a vizet!
S a kinyert gyümölcshús, ami annyira finom volt, hogy nem volt szívem kidobni. Elsõ befõzésünkkor még a kukában landoltak. A másodiknál már rájöttem, micsoda értéket dobtam ki, és vegyes gyümölcs lekvár készült belõle, s most jött a legnagyobb ötlet. Bezacskóztam és fagyasztóba tettem. Milyen jó lesz majd süteményekbe tölteléknek.
Második eltevésünkkor készült gyümölcs lekvár, amely egyébként adományba készült. Itt olvashattok róla! - ha valakit érdekel!
A rizspapírt a TESCO-ban vásároltam.