Réteges töpörtyûs pogácsa.
sponsored links
A decemberi disznóvágás óta készülök töpörtyûs pogácsát sütni, de az ünnepek miatt eddig elmaradt. Jó ideje bizony nem sütöttem, és az édes süteményt egyenlõre még nélkülözni tudom. Viszont ott várakozott a töpörtyû, és a hétvégén neki is álltam a pogácsasütésnek. Nagyon szeretem a pogácsákat, jó néhány recept már a blogra is felkerült, (receptek itt megtekinthetõek) és többek között az eddigi receptem szerint sütött töpörtyûs pogácsa is. Az a recept is hasonló, majdnem ugyanezekkel a hozzávalókkal készül, csak éppen nem hajtogatom meg háromszor. A napokban a szakácskönyveimet rendezgettem és a kezembe került a nagy kedvencem, Horváth Ilona szakácskönyve, így gyorsan fellapoztam, és megnéztem az Õ pogácsareceptjét. Gondoltam most teljes egészében követem ezt a leírást, és már akkor biztos voltam benne, hogy egy nagyon finom, omlós, és nem utolsósorban réteges pogácsát fogok kapni. Ez így is történt, egyszerûen nem tudtunk ellenállni a frissen illatozó pogácsáknak. Igaz kicsit mintha a bortól lerészegedtek volna, mert dülöngéltek jobbra-balra, de ez az ízükön mit sem változtatott. Lehet kicsit hosszadalmasnak tûnik a folyamat, de megéri a ráfordított idõt, így mindenkit csakis biztatni tudok a pogácsasütésre.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztõ
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor
35 dkg darált töpörtyû
15 dkg margarin
2-3 tk só
õrölt bors ...