Réteges sajtos kifli
sponsored links
Ez életem egyik legfinomabb péksütije! De hogy annyi ? szintén jól sikerült ? kelt tészta után miért pont ez lett annyira imádni való, ahhoz el kell olvasni az alábbi rövidke történetet. ;)
Egy ideje már szinte csak zsemlét sütök, hogy reggelire a Kutyafülnek legyen mit ennie. A friss péksütiket lefagyasztom, és neki reggelente csak ki kell vennie a mélyhûtõbõl egy darabot, ami a mini grillerben felmelegítve éppen olyan, minta frissen került volna ki a sütõbõl. :) A zsemletésztát egyébként mindig a hamburgerzsemlém tésztájából készítem. A jó múltkor azonban kifli módra feltekertem, fõ a változatosság alapon. :D A következõ alkalommal is tekerni akartam a tésztát, de a paprikaszószos kiflimen felbuzdulva, ezúttal rétegesre szerettem volna megoldani. Neki is fogtam, és amikor a kiflik már a sütõben csücsültek, nagyon mosolyogtam, olyan csodásan domborodott a hátuk. :) Már javában ettük nagyokat sóhajtozva a gyönyörtõl, amit a kifli állaga és íze miatt éreztünk, közben pedig elcsodálkoztam azon, hogy mitõl lehet ennyire könnyû és levegõs. Amikor is ráeszméltem, hogy tej helyett vizet használtam. :D Bár tejjel is épp eléggé légies a péksüti, a víz hatására mégis más jellegû. Kicsit olyan croissant-osan könnyû. A vajnak köszönhetõen szépen szétválnak a rétegek, a sajttól pedig imádni való az íze. Ennek a kis vizes ?malõrnek? hála megszülethetett hát a mi legújabb kedvencünk. :)
Önmagában is feledhetetlen élményt nyújt, de házi, paprikás szalámival, tejföllel, lila hagymával, hegyes erõs paprikával, és a mellé kortyolgatott (birsalma fõzõlébõl készült) citromos teával fokozva, igazi katarzist élhetünk át. Szerintem nem túloztam. :D
Egy ideje már szinte csak zsemlét sütök, hogy reggelire a Kutyafülnek legyen mit ennie. A friss péksütiket lefagyasztom, és neki reggelente csak ki kell vennie a mélyhûtõbõl egy darabot, ami a mini grillerben felmelegítve éppen olyan, minta frissen került volna ki a sütõbõl. :) A zsemletésztát egyébként mindig a hamburgerzsemlém tésztájából készítem. A jó múltkor azonban kifli módra feltekertem, fõ a változatosság alapon. :D A következõ alkalommal is tekerni akartam a tésztát, de a paprikaszószos kiflimen felbuzdulva, ezúttal rétegesre szerettem volna megoldani. Neki is fogtam, és amikor a kiflik már a sütõben csücsültek, nagyon mosolyogtam, olyan csodásan domborodott a hátuk. :) Már javában ettük nagyokat sóhajtozva a gyönyörtõl, amit a kifli állaga és íze miatt éreztünk, közben pedig elcsodálkoztam azon, hogy mitõl lehet ennyire könnyû és levegõs. Amikor is ráeszméltem, hogy tej helyett vizet használtam. :D Bár tejjel is épp eléggé légies a péksüti, a víz hatására mégis más jellegû. Kicsit olyan croissant-osan könnyû. A vajnak köszönhetõen szépen szétválnak a rétegek, a sajttól pedig imádni való az íze. Ennek a kis vizes ?malõrnek? hála megszülethetett hát a mi legújabb kedvencünk. :)
Önmagában is feledhetetlen élményt nyújt, de házi, paprikás szalámival, tejföllel, lila hagymával, hegyes erõs paprikával, és a mellé kortyolgatott (birsalma fõzõlébõl készült) citromos teával fokozva, igazi katarzist élhetünk át. Szerintem nem túloztam. :D
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)
1 tojás
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztõ
kb. 2,5 dl víz
Töltelékhez:
3-4 dkg olvasztott vaj
kb. 20 dkg reszelt Pannónia sajt
Tetejére:
1 kis tojás
1 ek. tej
szezámmag
elkészítés:
- A lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és egy kevés lisztet is hozzákeverve simára dolgozzuk a langyos vízzel. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az olívaolajat, a felvert tojást, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
- A tésztát háromfelé vesszük, meggömbölygetjük, és letakarva kelesztjük további 20 percig, hogy könnyebben lehessen nyújtani.
- A kerek cipókat lisztezett felületen, 35 cm átmérõjû körlapokká kinyújtjuk. Az elsõ lapot megkenjük a langyosra hûlt, olvasztott vaj felével, megszórjuk egy adag reszelt sajttal, és befedjük a 2. tésztalappal. Ezt is megkenjük vajjal, és megszórjuk sajttal, és beborítjuk a 3. tésztalappal.
- A réteges tésztát 12 egyforma körcikkre vágjuk, a tésztaháromszögeket az alapjuk felõli oldalukon, a csúcsaiknál fogva kissé széthúzzuk és feltekerjük. A duci kiflik hátát a tenyerünkkel kissé lenyomjuk, majd sütõpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
- A tetejüket megkenjük tejjel felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és elõmelegített sütõben pirosra sütjük. Amint megsültek, a kifliket tortarácsra szedjük, és így hagyjuk langyosra hûlni.
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 20 perc